Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 12:38

Nova knjiga prof. dr. Zorana Tomića

Napisao/la 
Nova knjiga prof. dr. Zorana Tomića Nova knjiga prof. dr. Zorana Tomića

«Politički Marketing», nova je, i 13 knjiga, prof. dr. Zorana Tomića, dekana Filozofskog fakulteta. Knjiga je podijeljena u XI. poglavlja na 750 stranica. Dr. Tomić u uvodu definira ključne pojmove političkog marketinga i političke komunikacije koju je šire obradio u svojoj knjizi «Osnove političkog komuniciranja». Nakon pojašnjena značenja internog (unutarnjeg) marketinga, središnji dio knjige je poglavlje «Upravljanje izbornim kampanjama».

Dr. Tomić daje teorijski okvir ali i praktične modele organiziranja, oblikovanja i provedbe moderne izborne kampanje. Treba istaknuti teme poput: planiranje i organizacija izborne kampanje, ciljevi, segmentiranje izbornog tijela, komuniciranje u kampanji,  odnosi s medijima, upravljanje imidžom, upravljanje događajima, negativna kampanja, reklamna i promotivna sredstva i dr.

Posebno je važno istaknuti poglavlje «Strategija u političkom marketingu», te poglavlje «Mediji». Prof. Tomić opisuje i lokalne, kao i predsjedničke kampanje. Za razliku od brojnih drugih knjiga ovog sadržaja dr. Tomić opisuje specifičnosti odnosa s javnošću u političkom marketingu, kao i tehnike komuniciranja.
Dr. B. Spahić u recenziji ističe da je dr. Z. Tomić vodeći ili jedan od vodećih teoretičara političke komunikacije i političkog marketinga u regiji. Njegov teorijski doprinos društvu je već danas golem. Kao sveučilišni nastavnih «odgojio» je brojne generacije i prenio im svoje teorijsko znanje. Istu važnost, u nekim segmentima i veću, ima i njegovo praktično iskustvo. Dr. Tomić kreirao je i vodio brojne pobjedničke kampanje u regiji. Svoja iskustva i spoznaje prenio je na generacije kroz akademsku nastavu i seminare. Vrstan je istraživač i pedagog.

Dr. N. Kurtić sa Univerziteta u Tuzli smatra da se radi o najsveobuhvatnijoj do sada objavljenoj knjizi o političkom marketingu na hrvatskom, srpskom i bosanskom jeziku.  Pronađena je dobra mjera između teorijskih i praktičnih aspekata; znanosti i vještina u ovom području što je čini veoma upotrebljivom na svim razinama akademskog obrazovanja ali i pri osmišljavanju i vođenju političkih kampanja.
Dr. D. Plevnik ističe da je dr. Z. Tomić kao komunikološki ekspert sažeo većinu svjetski relevantnog znanja. Stoga knjiga može poslužiti i kao poluga uspjeha političarima, stratezima i menadžerima izbornih kampanja.
Knjigu recenzentski potpisuju najpoznatija akademska imena na ovom području: dr. A. Bogdanić, dr. N. Brkić, dr. D. Kukić, dr. N. Kurtić, dr. Đ. Obradović, dr. M. Sapunar, dr. B. Skoko, dr. B. Spahić i dr. I. Tanta. Izdavač je Synopsis iz Zagreba i Sarajeva.

Pogled.ba