Ispiši ovu stranicu
Petak, 02 Svibanj 2014 08:43

U BiH blizu 130.000 građana nema osobnu iskaznicu

Napisao/la 
U BiH blizu 130.000 građana nema osobnu iskaznicu U BiH blizu 130.000 građana nema osobnu iskaznicu

U Bosni i Hercegovini blizu 130.000 građana nema osobnu iskaznicu. Radi se o građanima koji nisu zamijenili ili produžili svoju osobnu na vrijeme. Isti slučaj je i s ostalim identifikacijskim dokumentima.

Ove godine za 200.000 osobnih iskaznica, nakon deset godina važenja - otkako je izdata prva CIPS-ova osobna - ističe rok trajanja. Građani će zbog toga stvoriti dodatne gužve u redovima za zamjenu i izdavanje osobnih dokumenata. S obzirom na to da će od ovog ljeta građani BiH moći preći i granicu Albanije s osobnom iskaznicom, i to će izazvati gužve na šalterima.

Ova godina rekorder je po isteku broja osobnih dokumenata. Do sada je samo neznatan broj građana produžio njihovo važenje. “Po zakonu je obveza da 15 dana prije istjecanja iskaznice koju posjedujemo predamo zahtjev za novu jer je zakonski rok za izdavanje 15 dana”, pojašnjava Sanja Petrović, direktorica Uprave za administraciju i podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Kazne za neproduženje osobne iskaznice zasad ne postoje, jedino za one koji prvi put dobijaju osobne dokumente nakon punoljetstva, i to u iznosu od 30 do 300 KM.

Nažalost, zbog izuzetno teške ekonomske situacije većina građana nije ni u mogućnosti izdvojiti sredstava za dokumente, a poručuju i da zbog besparice ne mogu nigdje ni putovati.

Federalna.ba