Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 29 Svibanj 2014 16:41

Bijela kuga i u ZHŽ-u, u školske klupe sjest će 56 prvašića manje

Napisao/la 
Bijela kuga i u ZHŽ-u, u školske klupe sjest će 56 prvašića manje Bijela kuga i u ZHŽ-u, u školske klupe sjest će 56 prvašića manje

Nakon što su odjeli društvenih djelatnosti u četiri općine Zapadnohercegovačke županije proveli upis učenika u prve razrede u školskoj 2014./’15. godini, iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ove županije doznali smo koji je ukupan broj tih učenika. Riječ je o brojci od 929 učenika, što je za 56 njih manje nego u ovoj školskoj godini, kada je u školske klupe sjelo 985 mališana.

929 učenika     

No, kako su nam objasnili u Ministarstvu, ovo nije konačna brojka, jer do početka nove školske godine uvijek dođe do dodatnih upisa.
Prema dostupnim podacima, najveći broj upisanih učenika bilježi općina Široki Brijeg s 313 djece, zatim slijedi općina Ljubuški s 262 djece, zatim općina Posušje s 203 učenika te Grude s njih 151. Gledano po školama, u općini Posušje se nalaze škole s najvećim i najmanjim brojem upisane djece. Osnovnu školu Ivana Mažuranića Posušje pohađat će 140 prvašića, a Osnovnu školu u Viru njih tek osam.
Početak nastave za prvašiće česta je tema među roditeljima, ali i ravnateljima, a o istoj se nedavno govorilo i na održanoj sjednici Općinskog vijeća Ljubuški, gdje je načelnik općine Nevenko Barbarić istaknuo kako se više računa vodi o nekim manje bitnim stvarima i temama, nego primjerice o kvaliteti i uspješnosti devetogodišnjeg obrazovanja koji se samo u ovoj županiji provodi po skraćenoj proceduri.

Besplatni udžbenici

Unatoč negodovanju mnogih, izgledno je da će učenici prvih razreda po prvi put u školske klupe sjesti tek u siječnju iduće godine. Naime, prema informacijama koje smo dobili od Helene Lončar, ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, do sada nije dolazilo do promjene zakona pa tako ni promjene početka nastave za učenike prvih razreda po devetogodišnjem nastavnom planu i programu.
“Proceduri promjene kalendara nastave prethodi promjena zakona i niza drugih akata, a budući da to do sada nije učinjeno, nastava za učenike prvih razreda započet će u siječnju, prema dosadašnjoj praksi”, kazala je ministrica Lončar. Što se pak tiče udžbenika, koji su u ovoj školskoj godini bili besplatni za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, a godinu prije toga, udžbenici su na školskim klupama dočekali sve učenike prvih razreda, ministrica kaže kako još nije donesena odluka kakva će se praksa primjenjivati ove godine. Prema njenim riječima, potrebno je prvo napraviti rebalans proračuna, nakon čega se može donijeti odluka s kojim iznosom Ministarstvo raspolaže za nabavu udžbenika.

Z. Volarević/Dnevni list