Ispiši ovu stranicu
Petak, 30 Svibanj 2014 11:54

Poslovni inkubator donosi razvoj malih i srednjih poduzeća u ZHŽ-u

Napisao/la 
Poslovni inkubator donosi razvoj malih i srednjih poduzeća u ZHŽ-u Poslovni inkubator donosi razvoj malih i srednjih poduzeća u ZHŽ-u

Javna ustanova Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG bila je organizator jučer održane prezentacije projekta “Home grown business”. Tijekom programa, sudionici i posjetitelji ovog događaju su imali priliku čuti što je to zapravo poslovni inkubator, kome je on namijenjen i za što služi.

Značaj inkubatora

Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a ukupan iznos projekta je 630.000 eura, od čega EU sufinancira oko pola milijuna eura.
“Zgrada poslovnog inkubatora će se smjestiti u poslovnoj zoni Zvirići, a na taj način bi se poduzetnicima pokušala osigurati radna mjesta, izlazak na tržište i sve ono što bude u našoj moći, odnosno što odredi studija koja je u izradi. Projekt je u početnoj fazi, a radove na terenu možemo očekivati u rujnu ove godine”, objasnio je Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ZHŽ-a napominjući kako će upravo ova prva faza projekta pokazati koje su to potrebne djelatnosti, ali u principu svatko tko ima dobru poslovnu ideju koja bi mogla biti profitabilna, može očekivati pomoć od poslovnog inkubatora. Nazočnima se obratio i Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta, kazavši kako ovo ministarstvo svojim politikama, razvojnim dokumentima i zakonskom regulativom daje potporu razvoju instituciji infrastrukture, inkubatorima, poduzetničkim centrima, klasterima…

Poslovanje s gubitkom

“Nazočimo promociji projekta koji će zasigurno doprinijeti razvoju malih i srednjih poduzeća, i da se njihov razvoj digne na višu distancu. ZHŽ ima oko 1164 malih i srednjih poduzeća i prema najnovijim pokazateljima, 254 njih je poslovalo s gubitkom. Taj gubitak je iz razloga što nemamo nositelja velikih poduzeća, što je svugdje u svijetu praksa, da su upravo velika poduzeća nositelji razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Budući da toga ovdje nema, inkubator će doprinijeti da u njemu rade i razvijaju se mala i srednja poduzeća kako bi sutra stasala u mikro mala, srednja i velika poduzeća”, objasnio je Bejić. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i predsjednik Općinskog vijeća općine Ljubuški Toni Kraljević i premijer Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, koji su istaknuli značaj ovog projekta za sve općine u ovoj županiji te dali svoju maksimalnu potporu za njegovu što skoriju realizaciju.

Z. Volarević/Dnevni list