Ispiši ovu stranicu
Subota, 31 Svibanj 2014 07:08

RH: Obvezna dezinfekcija vozila iz Srbije i BiH na 12 graničnih prijelaza

Napisao/la 
RH: Obvezna dezinfekcija vozila iz Srbije i BiH na 12 graničnih prijelaza RH: Obvezna dezinfekcija vozila iz Srbije i BiH na 12 graničnih prijelaza

Ministarstvo poljoprivrede RH izreklo je preventivnu mjeru obvezne dezinfekcije svih vozila koja u Hrvatsku ulaze preko četiri granična prijelaza s BiH te osam sa Srbijom.

Ministarstvo je priopćilo kako je tu preventivnu mjeru izreklo s obzirom na procjenu stanja u poplavom pogođenim dijelovima susjednih zemalja te potencijalnog širenja bolesti.

Riječ je o četiri cestovna granična prijelaza s BiH - Stara Gradiška - Gradiška, Županja - Orašje, Slavonski Brod - Brod, Jasenovac – Gradina.

Dezinfekcijske barijere postavljene su i na privremenom pješačkom graničnom prijelazu Gunja – Brčko, a postavit će se i na graničnom prijelazu Slavonski Brod u dijelu za promet pješaka.

Dezinfekcija vozila provodit će se i na osam graničnih prijelaza sa Srbijom - Bajakovo - Batrovci, Batina - Bezdan, Erdut - Bogojevo, Principovac - Ljuba, Principovac - Sot, Ilok - Bačka Palanka, Ilok - Neštin, Tovarnik - Šid.

U tijeku je postavljanje dezinfekcijskih barijera na navedene granične prijelaze, a puna primjena mjere na tim lokacijama očekuje se u kasnijim popodnevnim satima.

U Ministarstvu navode i kako će se ponovnim stavljanjem u funkciju trenutno zatvorenih graničnih prijelaza s BiH na njima također postaviti dezinfekcijske barijere.

Budući da je proglašeno stanje katastrofe, napominju, prednost pri dezinfekciji i prelasku državne granice imaju timovi i vozila koja sudjeluju u spašavanju, te vozila humanitarne pomoći.

Građane iz poplavama pogođenim područjima Hrvatske, BiH i Srbije iz Ministarstva mole za razumijevanje i strpljenje, jer će se zbog ove preventivne mjere usporiti prelazak državne granice, no, ističu spriječit će potencijalnu opasnost razvoja i širenja zaraznih bolesti.

FENA