Ispiši ovu stranicu
Utorak, 03 Lipanj 2014 11:57

Klimatolozi: Očekuje nas dugo, toplo ljeto!

Napisao/la 
Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda poručuju: Očekuje nas dugo, toplo ljeto! Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda poručuju: Očekuje nas dugo, toplo ljeto!

Sudeći po najavama klimatologa u lipnju možemo očekivati promjenljivo i nestabilno vrijeme barem kada je u pitanju prva polovica mjeseca.

Kako je kazao Željko Majstorović, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, dobra vijest je da će druga polovica lipnja biti sunčana.
- Što se tiče mjeseca lipnja, on će biti nešto malo ispod prosjeka ili u granicama višegodišnjeg prosjeka. Pogotovo u pogledu temperature. Prva polovica mjeseca će biti promjenjiva i nestabilna, dok će druga polovica biti s malo višim temperaturama i s nešto manje padalina. Ipak, očekuje se da u cijelom mjesecu padaline budu iznad prosjeka, rekao je Majstorović.

Za razliku od svibnja u kojem smo imali rekordne količine padalina, lipanj, ali i srpanj i kolovoz trebali bi biti u granicama prosjeka.
- I u svibnju su temperature bile u granicama višegodišnjeg prosjeka, ali su padaline bile enormno velike i iznad prosjeka. Posebice treća dekada svibnja će ostati upamćena po rekordnim količinama padalina koje su ostavile i velike štete. U središnjoj i istočnoj Bosni je palo između 200 i 300 litara kiše po metru četvornom, što je srušilo stodvadesetogodišnje rekorde. U srpnju možemo očekivati temperature iznad višegodišnjeg prosjeka, tako da se već sada može tvrditi da će biti pravi ljetni mjesec s visokim temperaturama i malo padalina. Kolovoz će biti stabilan, s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjaka i padalinama ispod višegodišnjeg prosjeka. Ne očekujemo neke ekstremno visoke temperature, ali očekujemo pravo toplo i sušno ljeto, naglasio je Majstorović.

Pogled.ba