Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 06 Srpanj 2014 16:12

Enormno poskupljuje duhan u BiH od 1. kolovoza

Napisao/la 
Enormno poskupljuje duhan u BiH od 1. kolovoza Enormno poskupljuje duhan u BiH od 1. kolovoza

Izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definiran novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa počinju se primjenjivati od 01.08.2014. godine i iste predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhanske prerađevine u Europskoj uniji.

Navedenim izmjenama zakona predviđen je između ostalog i drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duhan za pušenje, te je u skladu sa članom 21d. stav (3) Zakona o akcizama u BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 49/09 i 49/14) propisano da će akciza na duhan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg. Porezni obveznici i druga lica koja se bave prometom duvanskih prerađevina tj, oni koji se bave prometom  cigara, cigarilosa i  duhana za pušenje dužni su  na dan početka primjene ovog zakona  tj. na dan 01.08.2014. godine popisati zalihe ovih duhanskih prerađevina i popisne liste dostaviti UNO u roku od sedam dana tj. do 08.08.2014.godine.

Porezni obveznici i druga lica koja se bave prometom duhanskih prerađevina dužni su također prijaviti nove maloprodajne cijene UNO u roku od sedam dana od dana izvršenog popisa, tj. do 08.08.2014.godine,  i na novu osnovicu obračunati i uplatiti razliku akcize u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi. Sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duHana za pušenje dužna su na zatečene zalihe  utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu prema novom Zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UNO.
Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize  u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Dnevnik.ba