Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 07 Srpanj 2014 05:50

Glas "Brace sa Srebrnjaka", porijeklom iz Ljubuškog, iscjeljuje na Gripama

Napisao/la 
Glas "Brace sa Srebrnjaka"  porijeklom iz Ljubuškog iscjeljuje na Gripama Glas "Brace sa Srebrnjaka" porijeklom iz Ljubuškog iscjeljuje na Gripama

Josip Grbavac (porijeklom iz Ljubuškog) poznatiji kao “Braco sa Srebrnjaka” stiže u Split, točnije njegov glas. Naime, na adresu redakcije Slobodne Dalmacije stigao je mail da u ponedjeljak 7. srpnja u sportskom centru Gripe, a potom i 4. kolovoza, pa opet 1. rujna, “gostuje” Bracin glas za koji će trebati izdvojiti 20 kuna - po govoru.

Apelira se doći malo ranije radi zauzimanja mjesta, uz napomenu da govoru ne mogu nazočiti maloljetne osobe i trudnice koje su prošle prvo tromjesečje. Također, nije dopušteno audio ili videosnimanje.

Ovo prilično čudno gostovanje organizira Splićanka Katja Glavinić koja je bila iznenađena našim pozivom jer, kako kaže, Braco ne želi reklame. Ipak, otkrila nam je svoje motive:

Energija pogleda i zvuka

- Pomažem mu privatno nakon što sam i sama osjetila njegov dar. U početku sam kao i mnogi bila skeptična, no nakon odlazaka na Srebrenjak osjetila sam otvaranje srčane čakre, kao i veliku radost i ljubav. Braco nije nikakav mistik nego čovjek koji je otkrio određene sposobnosti kojima pomaže drugima. Njegova poruka je da volimo sebe i sve oko sebe, a njegova energija je toliko jaka da može putovati pogledom i zvukom.

Nedavno smo imali okupljanje u “Radissonu” gdje je on djelovao iz okolice Splita preko videa, i to besplatno. Bilo je čudesno. Morate i vi doći na Gripe iako Braco ne želi reklamu već prijateljski poziva ljude - poručila nam je Katja objasnivši kako će se Bracina publika okupiti u maloj dvorani na Gripama, ne u dvorani kako smo mislili, jer sve ostaje u užem krugu.

Za one koji nisu upućeni u lokalne mistike, treba kazati da je Braco, sada 46-godišnjak, magistar ekonomije iz Zagreba. Tijekom godine postao je najpoznatiji hrvatski iscjelitelj kojem je čak i pjevač Boris Novković posvetio pjesmu, a oko sebe je okupio na tisuće obožavatelja od kojih ga većina nikad nije ni vidjela, no kako svjedoče, “osjetila je njegovu energiju i preporodila se”. Mnogi njegovi pobornici nose privjesak u obliku sunca.

Njegova praksa je da iscjeljuje samo svojim pogledom, pritom ne prozborivši ni riječi. Uglavnom karizmatično stane na povišeno postolje, nekoliko minuta gleda okupljene, a potom se povuče. Kako je njegovo iscjeljivanje sve traženije, tako se i Braco ne stigne svuda pojaviti, pa se okupljenima pušta njegov glas, baš kao što će biti u Splitu. Negdje se ti pogledi i zvuci plaćaju par eura, negdje ništa. No, na internetu se mogu naći promjedbe kako je red donijeti kakvu donaciju i kupiti zlatni talisman, kao i razne popratne sadržaje poput DVD-ova, knjiga i sličnog.

Nakon što smo malo proguglali, vidjeli smo da je Braco u splitskom eteru redovito. Ovoljetnja besplatna “druženja s Bracinim pogledom” upriličila je slovenska agencija za duhovna druženja “Izvir”.

Milijunski prihodi

Hrvatski mediji više puta pisali su o Braci kao pravom poslovnom čovjeku. Njegova tvrtka “Buđenje” d.o.o. za izdavaštvo, trgovinu i usluge, posluje odlično. Samo 2011. prihodi su bili više od 3 milijuna kuna (podaci s fininfo.hr). Vlasnik je velike vile na Srebrnjaku, kontrolira i golem virtualni promet koji ostvaruje preko čitavog niza web stranica uključućuji i Braco-tv.com - kombinaciju web stranice i live streaminga. Komercijalna strana tih stranica je uključena pa se usput nudi čitava paleta proizvoda s prizorima Bracinih seansa i turneja.

Novinari Dnevno.hr objavili su kako Braci najbolje ide u Americi. Domenom Braco.net upravlja tvrtka s Havaja, a Amerikanka Angelica Whitecliff, autorica brojnih izdanja o Braci, osnovala je Braco Foundation. Tu su još web stranice Braco America, Braco Europe, Braco Germany, još sto čuda pa je lako dade zaključiti da je riječ o dobro uigranoj organizaciji koju mnogi izjednačavaju sa sektom, dok drugi pak svjedoče o čudesnim izlječenjima koje im je darovao sjedokosi i dugokosi čovjek koji uglavnom nosi tenisice i jeans.

Kako se može vidjeti na njegovoj Facebook stranici, ovih dana pod parolom “Nova era je započela” Braco boravi u Amsterdamu nakon što je posjetio Sloveniju. Zapravo, Bracu je nemoguće pratiti jer je neprestano na turneji.

U njegovu itineraru stoji da će u rujnu boraviti u Rusiji, jednog petka u listopadu u Opatiji, u nedjelju u Sloveniji, a nakon četiri dana leti u Perth u Australiji. Čini se da je Braco popularniji od Ultre.

M. Ilić/Slobodna Dalmacija