Ispiši ovu stranicu
Utorak, 08 Srpanj 2014 08:40

Od kolovoza počinje isplata invalidnina u ZHŽ-u

Napisao/la 
Od kolovoza počinje isplata invalidnina u ZHŽ-u Od kolovoza počinje isplata invalidnina u ZHŽ-u

Isplata braniteljskih naknada za sve stradalnike s područja Zapadnohercegovačke županije koji su pravo na invalidninu ostvarili do 2004. godine počet će od idućeg mjeseca te se nastaviti dalje nesmetanim tijekom. Ove informacije potvrdio nam je Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata te dodaje kako bi isplata išla već ovaj mjesec, ali obračun je bio završen prije dogovora oko isplate.

- Dogovor je postignut i ministarstvo i Vlada FBiH će ga sigurno poštivati, tako da će svi korisnici koji su obuhvaćeni dogovorom već u kolovozu dobiti svoje invalidnine, ustvrdio je Helez.

Postignut dogovor

Podsjetimo, dogovor oko isplate osobnih invalidnina za stradalnike koji su u pravo ušli prije 2004. postignut je nakon razgovora Heleza s predstavnicima HDZ-a 1990. Kako se moglo očekivati, sve to s oduševljenjem su dočekali branitelji u ZHŽ-u, koji već mjesecima ne primaju naknade. Svoje zadovoljstvo iskazali su i glavni tajnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović i predsjednik Odjela za branitelje “devedesetke” Marinko Petrić, koji su sudjelovali u pregovorima.
- Pregovori su bili konstruktivni, razgovarali smo o svim aspektima i došli do dogovora, kaže Helez. Naime, treba kazati kako su se i ranije vodile rasprave, održavali brojni sastanci, ali nije se uspjelo doći do adekvatnog rješenja.

Revizija

Kada su u pitanju ostali branitelji s područja ZHŽ-a koji također ne dobivaju osobne invalidnine, Helez tvrdi kako je tu i dalje status quo. Naime, navodi kako nema nikakvih pomaka i razgovora po tom pitanju.
- Situacija se nije promijenila i na tu temu nemam ništa novo za kazati, naglasio je Helez. Ipak, napominje kako se dobar dio branitelja iz ZHŽ-a sam prijavio na reviziju, i za one koji prođu sve procedure, te se utvrdi ispravnost dokumentacije, ide isplata naknada. U tom kontekstu kaže kako je najveći broj korisnika iz Ljubuškog već predao svoju dokumentaciju, a iz općina Široki Brijeg, Grude i Posušje oko 300 branitelja prijavilo se na reviziju. Helez je i ovaj put pozvao sve branitelje da predaju svoju dokumentaciju kako bi im se odblokirala isplata naknada. Cijeli problem u ZHŽ-u nastao je jer općinske i županijske vlasti, kao i brojne braniteljske udruge, ne pristaju na reviziju, jer je smatraju neustavnom i nezakonitom, te upozoravaju na brojne nelegalnosti koje se događaju u ovom procesu. Stava su kako je revizija potrebna i nužna, ali se mora vratiti u zakonske okvire. Nakon što nisu pristali na reviziju, ministarstvo i federalna Vlada donijeli su odluku o neisplaćivanju invalidnina sve dok se taj proces ne nastavi.

D. Bradvica/Dnevni list