Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Srpanj 2014 06:02

Uskoro ugovor BiH i RH: Sezonski posao mogao bi postati stalan

Napisao/la 
Uskoro ugovor BiH i RH: Sezonski posao mogao bi postati stalan Uskoro ugovor BiH i RH: Sezonski posao mogao bi postati stalan

Iako sezonski poslovi znače upravo zaposlenje na nekoliko mjeseci, mladi u BiH vrlo rado prvihvaćaju upravo ove poslove. Agencija za rad i zapošljavanje BiH pokreće proceduru za zaključivanje Ugovora o sezonskom zapošljavanju bh. radnika u Republici Hrvatskoj.

Uz malo sreće, sezonski, odnosno privremeni posao, može postati stalno zaposlenje. Upravo u nadi da bi mogli dobiti stalno zaposlenje, većina mladih odlučuje se na sezonske poslove u zemljama regije, a koji su većini prilika da za vrlo kratko vrijeme zarade pozamašnu svotu novca. Iako u ponudi Agencije za rad i zapošljavanje trenutno nema sezonskih poslova, u sljedećem razdoblju planirano je zaključivanje ugovora sa Republikom Hrvatskom, koji bi podrazumijevao obavljanje sezonskih poslova građana BiH u Hrvatskoj.

„S naše strane prijedlog ugovora je završen dobio je suglasnost Vijeća ministara i upućen je u Ministarstvo rada Republike Hrvatske, kao i  Hrvatskoj zadruzi za zapošljavanje prije desetak dana. U ovom trenutnku čekamo odgovor slažu li se oni sa tekstom ugovora, nakon čega će ugovor biti zaključen.“, Boris Pupić, stručni suradnik za odnose sa javnošću Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Zainteresiranost mladih za sezonske poslove najveća je upravo u ljetnoj turističkoj sezoni. Mladim osobama nudi se dobra zarada, promjena sredine, a i skupljanje sredstava za nastavak školovanja. Iako je općepoznato da već godinama unazad veliki broj bh. građana odlazi na sezonski rad u Republiku Hrvatsku, zbog građana koji imaju dvojna državljanstva, i činjenice da su u Hrvatsku odlazili sa hrvatskim dokumentima, točan broj bh.  radnika koji su radili sezonske poslove u susjednoj Republici, nije poznat. Na osnovu ugovora sve ponude za sezonsko obavljanje poslova u Republici Hrvatskoj ubuduće išle bi preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

„Ugovor kada stupi na snagu će na neki način olakšati statistiku, praćenje kretanja naših radnika u inozemstvu zato što bez obzira na veliki broj radnika koji odlaze na rad, mi nismo imali neke značajnije promjene na evidencijama nezaposlenih osoba tijekom ovih mjeseci.“, ističe Pupić, piše RTV Slon.

Iako sezonski rad u Hrvatskoj podrazumijeva privremene poslove u sektoru turizma, ugostiteljstva, građevisntva i poljoprivrede, detalji ponude poslova koje će biti upućeni Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, još uvijek nisu poznati. U ovom trenutku na mnogim portalima za traženje posla brojne su ponude za posao u zemljama regije, ali broj nezaposlenih na evidencijama za zapošljavanje uglavnom ostaje nepromijenjen.

Dnevnik.ba