Ispiši ovu stranicu
Petak, 25 Srpanj 2014 19:00

Hercegovačka franjevačka provincija pokrenula postupak povrata imovine oduzete u vrijeme komunizma

Napisao/la 
Hercegovačka franjevačka provincija pokrenula postupak povrata imovine oduzete u vrijeme komunizma Hercegovačka franjevačka provincija pokrenula postupak povrata imovine oduzete u vrijeme komunizma

Suočavanje s prošlošću i ispravke nepravdi nanesenih pojedincima i skupinama u vrijeme komunizma težak je i dugotrajan proces. Poglavito je to pitanje teško na području BiH, gdje nema niti minimuma političke volje za otpočinjanjem ovog procesa, pa tako niti za donošenjem Zakona o denacionalizaciji i povratu imovine koju su komunisti oduzeli tijekom postojanja druge Jugoslavije.

I unatoč stvarnosti, u vodstvu Hercegovačke franjevačke provincije, koja je prvih godina komunističke Jugoslavije ostala bez 66 franjevaca i bez devedeset posto svoje imovine ne mire se s takvim stanjem. Prije određenog vremena uprava Provincije donijela je odluku o pokretanju postupka povrata nekretnina oduzetih nakon 1945.

Partnere za razgovore o ovoj temi pronašli su na lokalnim i županijskim razinama, gdje hrvatski politički predstavnici imaju presudan utjecaj u vlasti.

Županija Zapadnohercegovačka započela razgovore

Upravo na tu temu, danas je u Širokom Brijegu vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Ivan Ševo razgovarao s predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenkom Ćosićem, načelnikom općine Široki Brijeg Mirom Kraljevićem i savjetnikom načelnika općine Grude Mirom Pejićem.

-Na sastanku se razgovaralo o iznalaženja mogućnosti povrata imovine uzurpirane i oduzete Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u razdoblju postojanja komunističke Jugoslavije – priopćeno je iz županijske Vlade.

Dogovoreno je evidentiranje trenutnog stanje takve imovine na prostoru Županije Zapadnohercegovačke, te najavljena mogućnost davanja te imovine na korištenje nekadašnjim vlasnicima.

-Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, razmatrat će se mogućnosti povrata imovine vlasnicima tj. Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, odnosno dodjeli te imovine na korištenje. Također, je dogovoren nastavak razgovora s koordinatorima za pitanja evidencije imovine, koje će u narednom razdoblju imenovati načelnici općina u sastavu Županije Zapadnohercegovačke – kaže se u priopćenju.

Franjevci zadovoljni susretljivošću županijskih i općinskih vlasti

Provincijski vikar fra Ivan Ševo, s kojim smo razgovarali nakon sastanka, zadovoljan je susretljivošću županijskih i lokalnih vlasti.

-Da nada ipak umire zadnja uvjerio sam se danas u uredu predsjednika Vlade županije Zapadnohercegovačke gosp. Zdenka Ćosića. Nakon što su saslušali moje želje, a to su želje i očekivanja cijele Provincije, napravili smo dogovor i raspored za naše naredne sastanke, na kojima ćemo korak po korak rješavati  cjelokupna pitanja naše oduzete imovine na području ove Županije. Dakako, nama je stalo da se učini ono što je izvedivo i što je moguće učiniti u narednom kratkom vremenu. Jer, mnogo je decenija od toga nemilog čina komunističkih vlastodržaca prošlo te je svakome jasno što je moguće učiniti i kako. S ovog sastanka pošao sam svojoj kući, u svoj samostan u Mostaru, sretan, ponosan i zahvalan Bogu i dobrim ljudima, koji su obećali da će s pozicije važnih čelnih općinskih i županijskih pozicija – kazao je fra Ševo.

Podsjeća da su komunističke vlasti hercegovačkim franjevcima na razne načine uzeli 90 posto imovine, iz koje su do tada financirane sve franjevačke institucije u Hercegovini.

-Listajući razne knjige i obilazeći općinske urede (Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Tomislavgrad, Konjic) kako bih došao do saznanja što je naša Provincija tokom tih više od 100 godina svoga rada, znoja i krvi stekla, a što su joj komunističke vlasti silom uzele od godine 1947.  pa nadalje, došao sam do zaključka  da su nam ostavili oko 10 post, a uzeli 90 posto – navodi Ševo.

U Mostaru oduzeto preko milijun kvadratnih metara

Samo u Mostaru komunisti su franjevcima oduzeli preko milijun kvadratnih  metara zemljišta.

-Tako npr. u općini Široki Brijeg, prema spomenutim knjigama, uzeto je (dakako, silom) cca. 640.000 kvadratnih metara; u općini Ljubuški preko 400.000 kvadratnih metara; u općini Grude oko 80. 000 kvadratnih metara; u mostarskoj općini više od jednog milijuna kvadratnih metara. I tu nije kraj. Javnost podsjećam: naša su braća kupovala zemlju i obrađivali je jer su imali svoje važne institucije. Na Širokom Brijegu imali su sjemenište, gimnaziju i konvikt, gdje su hranili oko 300 đaka; na Humcu su imali novicijat, a u Mostaru teologiju (od 1895.) – podsjeća fra Ivan Ševo.

Podsjeća da su vlasti u nekim dijelovima BiH određenim vjerskim zajednicama već vratile dio imovine.

-Od pada komunizma i zadnjeg rata prošlo je dvadesetak godina a da vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini nisu mogle vratiti svoja oduzeta materijalna dobra, iako su tražili. Javnost o tome dosta zna. Ipak, mjesne vlasti vratile su određenim zajednicama jedan dio oduzetog (Travnik, Visoko, Sarajevo), ali to je „kap u moru“. Ako je to tako sporo išlo, vjerujemo da se na ovaj način opljačkano nikada neće vratiti, jer je za to bilo premalo volje u visokim krugovima vlasti – smatra Ševo.

Naglašava kako se teško miriti sa činjenicom da „oteto postaje blagoslovljeno“.

-Teško se pomiriti s činjenicom da je to tako, tj. šutnjom i nemarom nekih oteto postaje „blagoslovljeno“. To je neprihvatljivo i neobjašnjivo u vremenu, kad su usta mnogih na položaju u ovoj državi prepuna slatkih riječi: pitanje vlasništva je neotuđivo pravo, ravnopravnost, demokracija itd. – zaključio je fra Ivan Ševo.

D. Šimić/hrsvijet.net