Ispiši ovu stranicu
Utorak, 19 Kolovoz 2014 06:20

Čitluk: Predstavljena knjiga „Apokaliptični dani“

Napisao/la 
Čitluk: Predstavljena knjiga „Apokaliptični dani“ Čitluk: Predstavljena knjiga „Apokaliptični dani“

Autobiografska knjiga „Apokaliptični dani“ u kojoj fra Janko Bubalo iznosi svoje viđenje događaja u Hercegovini krajem i nakon Drugog svjetskog rata i potanko opisuje kakve su sve torture od partizanskih zlotvora u proljeće 1945. godine prolazili on i njegova poklana subraća predstavljena je sinoć u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku.

Na predstavljanju u organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Župnog ureda Čitluk o knjizi objavljenoj u zajedničkoj nakladi  Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Gradskog kulturnog središta Vrgorac govorili su čitlučki župnik fra Miro Šego, predsjednik Ogranka MH u Čitluku  prof. Andrija Stojić, povjesničar prof. Tomislav Đonlić i fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Povjesničar prof. Tomislav Đonlić, prilikom sinoćnjeg predstavljanja knjige čitlučkoj publici, kazao je kao je autobiografsko svjedočenje fra Janka Bubala u knjizi „Apokaliptični dani“ značajno s više aspekata.

- Knjiga fra Janka Bubala koju večeras predstavljamo, jedan je od najdragocjenijih dokaza zahvaljujući kojima smo uopće došli u poziciju da možemo istraživati konkretne zločine i tragati za konkretnim žrtvama mučki ubijenih na konkretnom mikrolokalitetu. Stoga je iskreno preporučujem vašoj pažnji – poručio je na kraju svog izlaganja prof. Tomislav Đonlić.

Fra Miljenko Mića Stojić uredio i za objavljivanje pripremio „Apokaliptične dane“, a na sinoćnjem predstavljanju je između ostaloga kazao:

„Prava bi šteta bila da se nije pojavila ova memoarska knjiga. Povijest je u njoj prikazana onakvom kakvom se zaista dogodila, a ne onakvom kakvom su je htjeli proglasiti komunisti. Fra Jankove riječi potvrdila su i iskapanja masovnih grobnica na području Ljubuškog. Do sada je pronađeno i otkopano 60-ak tijela, a ima ih još. Mučenički franjevci i mučenički hrvatski puk sve su to izdržali. Dobro bi bilo da jednoga dana tako pričaju i o našim mukama u ovo tzv.  suvremeno vrijeme, vrijeme, kažu, napretka, zapravo nazatka.“

Iskapanja posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog na području općine Čitluk u proteklom periodu provodilo je i Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk. Provodeći aktivnosti na terenu Povjerenstvo je ekshumiralo posmrtne ostatke četiri žrtve iz navedenog razdoblja za koje će u srijedu, 20. kolovoza biti organiziran zajednički ispraćaj i pokop.

Obraćajući se okupljenima na kraju predstavljanja knjige prof. Andrija Stojić, između ostaloga je pozvao okupljene da podrže rad Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, kao i rad Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk te da nazoče ispraćaju žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća koji će se održati 20. kolovoza u Čitluku.

Programom ispraćaja je predviđeno da će se u crkvi Krista Kralja u 18.00 sati služiti Misa, a nakon Mise pogrebna povorka krenut će od crkve ulicom kralja Tomislava do južnog ulaza u groblje Podadvor.

Čitluk.ba