Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 20 Kolovoz 2014 09:15

Sveučilišta iz BiH u svijetu beznačajna

Napisao/la 
Sveučilišta iz BiH u svijetu beznačajna Sveučilišta iz BiH u svijetu beznačajna

Na prestižnoj rang-listi 500 najboljih svjetskih sveučilišta, koju svake godine objavljuje kineski Iao Tong univerzitet iz Šangaja, nalaze se samo dva sveučilišta iz regije: Beogradski i Ljubljanski.

Ostalih sveučilišta u regiji, uključujući i nekada prestižni Zagrebački, a osobito sveučilišta u BiH koji su na samom europskom dnu, nema ni u povoju. Sveučilište u Beogradu je prvo u regiji, i nalazi se između 300 i 400 najboljih, dok je Ljubljanski između 400 i 500 najboljih, pišu Nezavisne novine.

I ove godine, očekivano, najbolje su plasirana američka sveučilišta, kojih je na listi 500 najboljih čak 146. Iza Amerike su Nijemci, zatim Britanci, Kinezi, Kanađani, Talijani i Fancuzi, te Australijanci i Japanci. Prvi na listi je Harvard, pa Stenford, MIT, pa Berkli.

Za rangiranje se koristi šest objektivnih indikatora, koji uključuju broj dobijenih Nobelovih nagrada za nauku i priznanja u naučnom polju rada, zatim broj visokocitiranih naučnih radova, broj članaka objavljenih u magazinima "Science" i "Nature", zatim broj indeksiranih članaka, te odnos efikasnosti sveučilišta u odnosu na broj studenata.