Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 21 Kolovoz 2014 09:13

Čitluk: Pokopane četiri žrtve iz Drugog svjetskog rata

Napisao/la 
Čitluk: Pokopane četiri žrtve iz Drugog svjetskog rata Čitluk: Pokopane četiri žrtve iz Drugog svjetskog rata

Jučer je u Čitluku održan pokop 4 žrtve iz II. svjetskog rata čiji su posmrtni ostatci pronađeni u ekshumacijama koje je na području općine Čitluk organiziralo i provelo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Prije samog pokopa generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić u suslavlju sa župnikom župe Krista Kralja Čitluk fra Mirom Šegom, vicepostulatorom fra Miljenkom Mićom Stojićem i dr. sc. o. Stjepanom Krasićem slavio je sv. misu kojoj je nazočio veliki broj žitelja Brotnja.

Propovijedajući don Željko Majić okupljenima je poručio kako razlog okupljanja na jučerašnju misu zadušnicu treba biti zazivanje milosrđa božjeg i upućivanje molitvi Bogu koji je milosrdan i milostiv, a ne ni u kom slučaju pobuđivanje mržnje ili poriva za osvetu zbog tolikog zla koje je naneseno našim predcima.

Općinsko vijeće Čitluk je u prosincu 2011. godine utemeljilo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća. Aktivnosti ovog Povjerenstva pobliže je predstavio njegov predsjednik Ivan Sabljić, koji je kazao kako su povoljnije okolnosti za istraživanje komunističkih zločina stekle u nekoliko posljednjih godina, i to u prvom redu zahvaljujući Vicepostulaturi na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Mićom Stojićem koja je pokrenula niz hvalevrijednih aktivnosti.

- Provodeći aktivnosti otkrivanja i dokumentiranja komunističkih zločina na području Brotnja, imali smo prilike od živih svjedoka čuti cijeli niz pojedinosti o komunističkoj brutalnosti kojoj su ovi ljudi bili izloženi – o tome kako su bez razloga bili uhićivani, najčešće dugo i teško mučeni, te na kraju svirepo ubijani i na posebno bestijalne načine trpani u zemlju. Tijekom do sada provedenih ekshumacija i svojim smo očima vidjeli tragove svega navedenog. Danas, u predvečerje sedamdesete obljetnice njihova stradanja pokušavamo ispraviti barem jedan dio nepravde nanesene njima, njihovim obiteljima, ali i hrvatskom narodu u cjelini – kazao je predsjednik Povjerenstva Ivan Sabljić, te se nakon toga zahvalio članovima Povjerenstva na predanom radu, svom prethodniku prof. Andriji Stojiću i općinskim vlastima na pomoći u radu.

Pohvale i zahvalu za predani rad svim članovima Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća uputio je i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić. Načelnik Jerkić je u svom govoru podsjetio okupljene na činjenice vezane za utemeljenje Povjerenstva od strane Općinskog vijeća Čitluk, te je između ostaloga kazao kako se žrtve mučenika koji su položili život za Domovinu moraju otrgnuti od zaborava.

- Zaborav je upravo ono od čega trebamo otrgnuti sve naše žrtve. Današnji ispraćaj je naša dužnost i naša obveza prema svim onima koji su dali svoje živote za Domovinu. Ovakav ispraćaj je najmanje što možemo učiniti za one koji su položili život na oltar Domovine i čije smo posmrtne ostatke uspjeli pronaći… Uistinu svojom žrtvom naši mučenici su nas zadužili da naše potomke upoznamo s istinom i na taj način našim mučenicima osiguramo vječni život u srcima i mislima svih Hrvata – kazao je načelnik Jerkić.

Okupljenima u crkvi Krista Kralja u Čitluku obratio se i fra Miljenko Mića Stojić te Dario Kordić.

Nakon završetka mise i prigodnih obraćanja okupljeni vjernici u procesiji su ispratili četiri lijesa s posmrtnim ostacima da obližnjeg groblja Podadvor, gdje su na dostojanstven način sahranjeni posmrtni ostaci prikupljeni u ekshumacijama provedenim na području općine Čitluk.

Čitluk.ba