Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Rujan 2014 12:24

U FBiH stupio na snagu novi zakon o prekršajima

Napisao/la 
U FBiH stupio na snagu novi zakon o prekršajima U FBiH stupio na snagu novi zakon o prekršajima

Novi Zakon o prekršajima koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 14. kolovoza, priopćeno je iz Federalnog ministarstva pravde (FMP). Zakon je objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“, broj 63/14.

Ciljevi donošenja novog Zakona o prekršajima nisu isključivo represivnog karaktera, nego trebaju imati i određeni preventivni utjecaj u smislu povećanja javnog reda, sigurnosti prometa, smanjenja rada na crno, povećanja fiskalne discipline, te stabilnosti mirovinskih i drugih javnih fondova.

U protekla tri tjedna od stupanja na snagu novog zakona, FMP je poduzelo niz aktivnosti na stvaranju potrebnih pretpostavki za početak primjene ovog vrlo važnog zakonskog propisa koji je donio nekoliko novina u prekršajnom postupku. Zahvaljući koordinaciji rada većeg broja institucija stvoreni su svi potrebni preduvjeti za punu primjenu ovog važnog zakona koji je dio tzv. „seta anti-korupcijskih zakona“ koje je utvrdila Vlada Federacije BiH.

Novim Zakonom o prekršajima povećan je opći raspon novčanih kazni, koje se sada kreću do 10.000 KM za fizičke osobe, do 20.000 KM za odgovorne osobe u pravnim osobama, te do 200.000 KM za pravne osobe, što će se detaljno propisati unutar posebnih zakona koji predviđaju novčano kažnjavanje za kršenje tih propisa.

S druge strane, ovim zakonom se po prvi put uvodi mogućnost oslobađanja od plaćanja polovine novčane kazne ukoliko se u zakonom propisanom roku od 8 dana plati 50% novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom. Očekuje se da ovakvo zakonsko rješenje, koje postoji u većini razvijenih država, poveća stupanj naplate novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom, za koje se u ovom trenutku procjenjuje da se radi o više od 100 milijuna KM neuplaćenih kazni u cijeloj BiH. Ta sredstva su trebala biti u proračunima iz kojih se financiraju školstvo, zdravstvo i druge socijalne usluge. Izricanje zaštitnih mjera, kao što su kazneni bodovi i oduzimanje vozačke dozvole ne podliježu bilo kakvim olakšicama po novom zakonu.

Novim zakonom predviđeni su dodatni instrumenti naplate novčanih kazni i smanjenja zlouporaba, kao što je zabrana registracije motornog vozila, izdavanja i produljenja vozačke dozvole, sudjelovanja na tenderima, promjene vlasništva motornog vozila, prinudna naplata blokiranjem računa i dr., za koje vjerujemo da će, također, povećati naplativnost novčanih kazni.

- Koristimo priliku zahvaliti se svim partnerskim institucijama koje su u vrlo brzom roku poduzele vrlo značajne aktivnosti kako bi se novi Zakon o prekršajima mogao u punom kapacitetu primjenjivati u praksi. Pozivamo građane i pravne subjekte da se upoznaju sa odredbama novog propisa, kako bi znali koja prava i obveze imaju u prekršajnom postupku - navodi FMP u priopćenju za javnost.