Ispiši ovu stranicu
Utorak, 16 Rujan 2014 05:48

Priopćenje NZOSŽZH na početku školske godine i predizborne kampanje

Napisao/la 
Priopćenje NZOSŽZH na početku školske godine i predizborne kampanje Priopćenje NZOSŽZH na početku školske godine i predizborne kampanje

Prenosimo priopćenje za javnost Nezavisnog sindikata osnovnih škola ŽZH u kojem su prozvali ministricu obrazovanja ŽZH Helenu Lončar osvrćući se na njen rad.

Mandat aktualne Vlade u ŽZH je na izmaku i pravi je trenutak da se osvrnemo na rad Ministrice koja je upravljala, za Sindikat uposlenih u osnovnim školama u ŽZH, najvažnijim područjem društvenog života-obrazovanjem.

Za vrijeme mandata ministrice Lončar obrazovanje je gurnuto na same margine života u ŽZH upornim i dosljednim izbjegavanjem poštivanja važećih zakona, zakidanjem i izbjegavanjem financiranja odgojno-obrazovnih institucija počevši od osnovnih škola pa sve do fakulteta te namicanjem financijskih sredstava za potrebe aktualne vlasti zakidanjem učenika, njihovih roditelja i djelatnika u obrazovanju.

Prisjetimo se što je to u svome mandatu Ministrica "poboljšala" na dobrobit građana ŽZH.

1. Ukidanjem Jedinstvenog pravilnika o zapošljavanju po školama je napravila toliku zbrku da nitko od onih koji traže posao ne zna kada će i kako doći na red. Primaju se oni koji su tek završili školu dok neki ljudi rade na zamjenama po pet ili više godina, a nikako dobiti stalno radno mjesto. Nepostojanje Jedinstvenog pravilnika širom otvara vrata korupciji, nepotizmu i malverzacijama kod upošljavanja, a onima koji se nalaze oštećenima oduzima svaku mogućnost žalbe. Po kojim kriterijima će se rangirati kandidati za posao ako kriterija nema?

2. Potrudila se umanjiti plaću prosvjeti za dodatnih osam posto (8%) nakon što nije rasla 7 godina (po važećem Kolektivnom ugovoru trebala se usklađivati s rastom troškova života tj. rasti za 6%). Plaća je realno smanjena za 14%, a Ministrica i Vlada su obmanjivali javnost da je „povećana“ za 5%.

3. Za vrijeme mandata gospođe Lončar većina djelatnika u obrazovanju je tužila svoje poslodavce zbog sustavnog kršenja zakona i kolektivnog ugovora , stalne i bezobzirne otimačine te nepoštivanja njihovih prava. Svi znamo koliko je sudstvo sporo, ali presude se ipak rješavaju našim djelatnicima u

4. Vrhunac njenog mandata je politička odluka, kako je sama priznala, o skraćenju prvog razreda. Ovom je odlukom Ministrica oduzela našoj djeci pravo i mogućnost kvalitetnog obrazovanja, obvezala ih da za jedno polugodište ovladaju gradivom cijele nastavne godine i od škole učinila muku, strah i stres umjesto radosti, interesa i uspjeha. U ime čega? UŠTEDA NA OBRAZOVANJU da se sredstva mogu potrošiti u (za aktualnu Vladu) pametnije svrhe . Problem je što nikad nismo dobili odgovor na pitanje koliko su uštedjeli na obrazovanju i u koje plemenite svrhe su taj novac utrošili.

5. Koliko je ''odgovorna i revna'' naša Ministrica pokazuje i početak nove školske 2014./2015. godine koji uopće nije bio pripremljen. Učitelji više od tjedan dana ulaze u učionice bez dnevnika, a djeca ne znaju tko će im predavati pojedine predmete jer nisu na vrijeme završeni prijemi djelatnika. Ministrica Lončar je poslušni kotačić u stroju svoje stranke i za tu poslušnost bit će nagrađena kandidaturom na više razine vlasti u ovoj državi. Hoće li na tim "višim" razinama jednako dobro i revno zastupati vitalne interese građana svoje biračke baze kao i do sada ili će proširiti repertoar svojih uspješnica?

Predsjedništvo NZOSŽZH

1 komentar