Ispiši ovu stranicu
Utorak, 16 Rujan 2014 20:44

Hercegovina dobila prvih deset kilometara autoceste

Napisao/la 
Hercegovina dobila prvih deset kilometara autoceste Hercegovina dobila prvih deset kilometara autoceste

Autocesta od petlje Međugorje do Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, čime je Hercegovina dobila prvih 10 kilometara autoceste, svečano je otvorena večeras, dok će u funkciji za sav promet biti od sutra, 17. rujna.

Po riječima predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande autocesta ima veoma široku poruku.
- Živim u nadi da je ova dionica početak jadransko-jonske ceste, da će se koridor Vc završiti te da će BiH postati prometno čvorište – kazao je Bevanda.

Međugorje jedini grad u BiH koji je povezan na međunarodnu autocestovnu mrežu

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić istaknuo je kako se u ovom trenutku u BiH autocesta gradi i na sjeveru, jugu i centralnom dijelu zemlje.
- Pred nama je gradnja jadransko-jonske ceste, a ja sam uvjeren kako bi BiH mogla postati važno cestovno središte kada je riječ o jugozapadu Europe, naglasio je ministar.

Autocesta od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom, što praktično znači da je Međugorje za sada jedini grad u BiH koji je povezan na međunarodnu autocestovnu mrežu.

Izgradnja 10 kilometara autoceste trajala je dvije godine i iznosila je 70 milijuna eura bez PDV-a.
Time je BiH spojena s europskom mrežom autocesta, a autocesta na izgrađenoj dionici trenutno se neće naplaćivati, izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić., prenosi Fena.

Podsjetio je kako su izgradnjom ove dionice napravljene značaje uštede koje će biti utrošene na obnovu regionalnih cesta.

"Ovom dionicom se BiH praktično i spaja s europskom mrežom autocesta. Ovo je i praktično i formalno prvi put da se BiH uključuje na europske autoceste, a s druge strane, svima je poznato koliko je Međugorje bitno kao turistička destinacija i koliko će to značiti za cijelo ovo područje", pojasnio je Karić.

Nastavak gradnje u Hercegovini sljedeće godine

Dodao je da već krajem ovog mjeseca raspisuju natječaj  za izbor izvođača od Međugorja do Počitelja, uključujući spoj s M-17, tako da će već početkom sljedeće godine nastaviti gradnju u Hercegovini.

"Sredstva za tu dionicu su već osigurana, a radi se o sredstvima Europske investicijske banke ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. Mi već imamo osigurana sredstva za novih 20 kilometara, a radi se o dionici od Međugorja do Počitelja i Zenica jug-Zenica sjever", pojasnio je Karić, prenosi Anadolija.

Dodao je da kako završavaju prvih 100 kilometara, a kreću s tim da godišnje makar otvore 20 do 30 kilometara novih dionica kako bi do 2020. godine, što je i realno, ako nastave ovim intenzitetom, mogli imati gotov Koridor 5C.

Inače, uz autocestu izgrađeni su i tri mosta/vijadukta, tunel Bijela Vlaka, petlja Međugorje, bočno naplatno mjesto Međugorje-Zvirovići, odmorište Kravice, čeono naplatno mjesto Zvirovići, Centar za održavanje i kontrolu te GP Bijača.

Dnevnik.ba

2 komentari