Ispiši ovu stranicu
Petak, 26 Rujan 2014 05:49

Preminuo Sulejman Tihić

Napisao/la 
Preminuo Sulejman Tihić Preminuo Sulejman Tihić

Predsjednik SDA Sulejman Tihić, preminuo je sinoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"U tijeku današnjeg dana dolazilo je do daljenjg pogoršanja općeg zdravstvenog stanja pacijenta Sulejmana Tihića. I pored svih poduzetih mjera, intenzivne reanimacije, njegova smrt je nažalost nastupila u 19.20 sati", potvrđeno je iz KCUS-a. 

Tihić je preminuo u 63. godini nakon teške bolesti. Od dolaska u KCUS 22. kolovoza Tihić je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju. Tihić je već mjesecima zbog teške bolesti i operacija bio odsutan iz političkog života, a u posljednje vrijeme oporavljao se u svojoj kući u Bosanskom Šamcu. Operiran je u Njemačkoj 4. listopada prošle godine, a liječnici su izrazili zadovoljstvo njegovim postoperativnim oporavkom. Zadovoljan je bio i sam Tihić koji se ubrzo nakon operacije počeo kretati. Jutros je javljeno kako je njegovo opće zdravstveno stanje u pogoršanju. Stalno je bio pod nadzorom i praćenjem liječnika s Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo. 

Pokop u Bosanskom Šamcu

Preminuli predsjednik SDA Sulejman Tihić bit će ukopan u haremu džamije u Bosanskom Šamcu, kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare zamjenik predsjednika ove stranke Bakir Izetbegović. Objasnio je kako je to bila Tihićeva želja. 

"Smrt predsjednika Tihića je veliki gubitak za SDA, za BiH i sve njene građane. Tihić je bio dobar čovjek, uzoran otac, suprug, veoma odgovoran i političar. Dao je nemjerljiv doprinos procesima reintegracije BiH, procesima povjerenja i obnove povjerenja među narodima i građanima, kao i radu institucija BiH. Sulejmana Tihića pamtit ćemo po hrabrosti, po ponosu i dostojanstvu s kojom se nosio u isto vrijeme kao i sa bolešću i sa teškim pitanjima bh. političke stvarnosti", kazao je Izetbegović. U ime rukovodstva SDA uputio je obitelji, prijateljima, članovima i simpatizerima SDA izraze iskrene sućuti.

Borio se s teškom bolešću

Kao što je poznato, predsjednik SDA godinama se borio s teškom bolešću, karcinomom debelog crijeva koji je metastazirao. Nakon operacije u Njemačkoj, njegovo stanje smatralo se boljim i stabilnijim, ali prije skoro tri mjeseca Tihić je hitno primljen na KCUS gdje je i hospitaliziran. Ali, poslije nekoliko dana, ponovo je vraćen na kućno liječenje, da bi se kasnije stanje pogoršalo pa je vraćen na KCUS.

Naime, Sulejman Tihić je rođen u Bosanskom Šamcu 26. studenog 1951. godine. Pravni fakultet u Sarajevu je završio 1975. godine nakon čega je radio kao sudac i javni tužitelj, a nekoliko godina se bavio i odvjetništvom. Član SDA je bio od njenog osnivanja 1990. godine.

U stranci je obavljao nekoliko funkcija da bi na Kongresu stranke 13. listopada 2001. godine bio izabran za predsjednika. Na tu funkciju je biran još dva puta. U veljači 2013. godine na Konvenciji SDA ponovo mu je potvrđen mandat čelnog čovjeka SDA uz dogovor da će funkciju njegovog zamjenika obavljati Bakir Izetbegović. 

Tijekom političke karijere obavljao je više važnih funkcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti. Između ostalih, 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Bio je zastupnik i potpredsjednik Narodne skupštine RS. U dva navrata je bio predsjedavajući, odnosno dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH. Za života je proglašen počasnim građaninom Bihaća i Odžaka.

Brojne reakcije na smrt Tihića

Na vijest o smrti predsjednika SDA prvi je reagirao njegov prijatelj i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo. Naglasio je da je ovo veliki gubitak.

"Ovo je težak gubitak za sve Bošnjake, ali i za BiH. Tihić je bio ugledni političar koji je stremio ka sintezi jedinstvene BiH i traženju rješenja. Otišao je tiho, kao što je tiho i živio", rekao je Kebo.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u prvoj reakciji nakon vijesti da je preminuo Sulejman Tihić, predsjednik SDA, izrazio je duboko žaljenje zbog njegove smrti. 

- Duboko sam pogođen tom viješću. Poznavao sam gospodina Tihića dugo godina  još kada sam bio veleposlanik Austrije u BiH nakon rata. Umro je veliki čovjek. Njegova mudrost, otvorenost i praštanje, te duboko ljudska orjentacija čovjeka bez mržnje, itekako će nedostajati Bosni i Hercegovini, kazao je Inzko. 

Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić izrazio je duboku sućut obitelji SUlejmana Tihića, te njegovim bliskim suradnicima i prijateljima. Kazao je kako su svi imali simpatije za njega osobno, njegov prozapadni put u BiH te iskrena nastojanja da reformira SDA i jača multietničku BiH, rekao je Radončić za Dnevni avaz.   

Izjavu i sućut obitelji i prijateljima uputio je i predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić.

- Iako se znalo da dugo boluje ipak je iznenadila smrt Sulejmana Tihića. Jobovski je strpljivo podnosio bolesti koje su ga godinama pratile. Dugo je vjerovao da će i posljednju nadvladati, ali bolest je bila neumoljiva, napisao je Topić. Po njegovim riječima, otišao je relativno mlad s društvene i političke scene. 

- Bio je velik političar i dobar čovjek. Ostat će upamćen kao strpljiv i tolerantan sugovornik, spreman na pozitivne kompromise. Znao je da se u BiH može samo pregovorima nešto pomicati naprijed. Poštovanoj obitelji Tihić, Parlamentu BiH, SDA i svim prijateljima izražavam u ime HKD Napredak i u svoje osobno ime duboku ljudsku i vjerničku sućut. Nek mu dragi Bog podari vječni pokoj. Počivao u miru Božjem, poručio je prof. dr. Franjo Topić.

Predsjednik NSRZB Mladen Ivanković Lijanović izrazio je iskrene riječi sućuti i suosjećanja u svoje i ime članova Predsjedništva stranke. 

- Smatram da je BiH izgubila iskrenog zaštitnika ljudskih prava, integriteta i suvereniteta BiH. Neka ovaj odlazak važne i uvažene osobe sve nas koji smo u procesu zaštite demokracije, ne pokoleba u toj namjeri, rekao je Ivanković Lijanović. 

Clifford Bond, nekadašnji veleposlanik SAD u BiH izrazio je sućut i naglasio kako je Tihić bio veliki političar, značajna politička figura koji je predano i marljivo radio kako bi svima u BiH bilo dobro. 

- Na njega se uvijek moglo osloniti u traganju za kompromisima. Shvaćao je da, ako želite da BiH funkcionira, svi moraju ponešto dati, da bi puno više svi dobili, rekao je Bond. 

Dnevnik.ba