Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 02 Listopad 2014 12:10

Prosvjetari traže da im Vlada vrati oduzetih 8 posto plaće

Napisao/la 
Prosvjetari traže da im Vlada vrati oduzetih 8 posto plaće Prosvjetari traže da im Vlada vrati oduzetih 8 posto plaće

Zaposlenici srednjih škola Zapadnohercegovačke županije održali su jučer štrajk upozorenja, a razlozi su, kako navode iz Sindikata, brojni, a osnovni je odnos Vlade prema srednjem obrazovanju. Kako je kazao predsjednik Skupštine Sindikata srednjih škola ZHŽ-a Ferdo Musa, prethodno su održani  pregovori s Vladom vezano za sve probleme koje su imali proteklih godina.

Vlada neozbiljna

“Vlada je od nas tražila da ponudimo svoj prijedlog sporazuma, mi smo to učinili. Međutim, Vlada se pokazala neozbiljnom. Najprije su nas pozvali na sastanak gdje su oni tražili pojašnjenje tih točaka koje smo mi predložili u tom sporazumu. Mi smo od Vlade odmah tražili da se očituje što može učiniti po tom pitanju. Potom su oni nama rekli da će nam službeno odgovoriti na taj dopis. Međutim, prolazili su dani, a odgovora nigdje”, priča Musa. U spomenutom dopisu od Vlade je traženo da se prosvjetarima vrate njihova prava uskraćena 2013. i 2014., između ostalog i da im se vrati 8 posto plaće što im je smanjeno. Sindikat je tada upozorio Vladu da će, ukoliko i dalje ne dobiju nikakav odgovor, pokrenuti štrajk upozorenja. A kako odgovora i dalje nije bilo, sindikatima ništa drugo nije preostalo nego održati štrajk poručivši time kako ovakvo ponašanje Vlade više neće tolerirati.

Vlada dužna 600 tisuća KM

Prema Musinim riječima, zbog prošlogodišnjeg smanjenja plaća pred općinskim sudovima pokrenuti su sudski postupci, a prvostupanjske presude otišle su u korist prosvjetara, odnosno sud je presudio da je odluka Vlade bila nelegalna. Prema odluci suda, Vlada je zaposlenicima u srednjim školama dužna oko 600 tisuća maraka, bez sudskih troškova.
“Plaća se nije smjela smanjiti, čak je morala rasti kako rastu troškovi života, za 3 posto u 2011. i 3 posto u 2012. što smo na sudu dokazali. To znači da smo mi zakinuti za 14 posto plaće. A kako znamo da nemaju toliko novca, ponudili smo im mogućnost da se dogovorimo o isplati pravomoćnih presuda, a oni prema nama tako”, razočaran je predsjednik Skupštine Sindikata srednjih škola podsjećajući kako su, pored smanjenja plaća, zakinuti i po drugim osnovama.  “Kolektivnim ugovorom predviđen je topli obrok od 12 maraka, a nama se isplaćuje 9, putni troškovi se ne isplaćuju u punom iznosu, regres za prošlu godinu nije isplaćen, honorari, kao i uplate za mirovinsko i zdravstveno osiguranje kasne mjesecima. Naime, Vlada to isplaćuje tek kad netko krene u mirovinu”, zaključio je Musa.

M. Tučić/Dnevni list