Ispiši ovu stranicu
Subota, 11 Listopad 2014 05:42

Sve je spremno: Vaš glas čeka 7.748 kandidata

Napisao/la 
Sve je spremno: Vaš glas čeka 7.748 kandidata Sve je spremno: Vaš glas čeka 7.748 kandidata

"Sve je spremno i birališta se mogu otvoriti u nedjelju u 7 sati", izjavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Stjepan Mikić pozvavši istodobno sve upisane birače da iskoriste svoje pravo i svakako sudjeluju na izborima.

Točno 3.278.908 će to moći učiniti na nekom od pet tisuća biračkih mjesta, koliko će ih biti otvoreno do 19 sati, te u diplomatskim predstavništvima u 24 države diljem svijeta.


Izravno će se birati novi sastav tročlanog državnog predsjedništva i Zastupničkog doma parlamenta BiH. Nešto više od dva milijuna birača u Federaciji BiH birat će novi Zastupnički dom parlamenta te skupštine deset županija, dok će 1,2 milijuna birača iz Republike Srpske birati saziv entitetske Narodne skupštine kao i predsjednika i dvojicu potpredsjednika entiteta.


Glasačima s područja distrikta Brčko ostavljena je mogućnost da se opredijele za glasovanje za tijela vlasti u jednom od dva entiteta.


Za sudjelovanje na ovogodišnjim izborima u BiH prijavilo se 65 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata. Svi oni žele neko od 518 mjesta u tijelima izvršne ili zakonodavne vlasti koja će se birati.


Na kandidatskim listama naći će se čak 7.748 imena za koja će se birači moći opredijeliti, a među njima je oko 500 imena osoba koje su već desetljećima u politici.


Za nadziranje zbornog procesa i prebrojavanja glasova akreditirano je više od osam tisuća domaćih i inozemnih promatrača, uključujući i one iz OESS-a.


Šef Delegacije Europske unije u BiH, veleposlanik Peter Sorensen u izjavi za Agenciju Fena povodom općih izbora u BiH rekao je kako je riječ o ključnoj prilici za građane da učine da se njihov glas čuje i da imaju udio u rukovođenju Bosnom i Hercegovinom.


''Pred BiH stoje veliki izazovi, pogotovo u oblasti ekonomije i otvaranja radnih mjesta, stoga pozivam sve ljude da izađu i glasuju - i to da glasuju za ljude za koje misle da će na najbolji način dovesti BiH na mjesto koje joj po pravu pripada'', kazao je Sorensen.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, bio je slikovit u svojoj poruci koju je biračima uputio iz Neuma.

''Bilo bi dobro da ljudi u nedjelju investiraju četiri minute za iduće četiri godine kako o njihovoj budućnosti ne bi odlučivali drugi već da sami o tome odluče'', rekao je Inzko. 


Provjerite jeste li na biračkom popisu i kako glasovati.

Bljesak.info

1 komentar