Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 10 Prosinac 2014 06:47

Poskupljenje smještaja neće ići na teret studentima

Napisao/la 
Poskupljenje smještaja neće ići na teret studentima Poskupljenje smještaja neće ići na teret studentima

Poskupljenje smještaja u Studentskom centru Mostar, o kojem se očitovao ravnatelj centra Dragan Mikulić, navevši kako je to jedini način da se pokriju osnovni troškovi poslovanja, ipak neće ići na teret studentima.

“Zajednice studentskih centara u Federaciji BiH dio su projekta koji je orijentiran prema željama da županije subvencioniraju troškove smještaja svojim studentima”, rekla je Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra.
Trenutačna cijena u Studentskom centru Mostar je 156 konvertibilnih maraka u koju je uključen smještaj i 3 obroka dnevno, a koliko bi trebala poskupjeti i hoće li uopće, još nije poznato.
“Ukoliko županije odbiju subvencionirati dio troškova, krenut ćemo prema općinama i tražiti donacije. Nije nam u cilju povećavati stanarinu studentima”, kazala je Glibić.

Županije se nisu očitovale

Trenutačni projekt Zajednice studentskih centara Federacije BiH okrenut prema komunikaciji sa županijama i potrebi za sufinanciranjem, naišao je na određene prepreke u Srednjobosanskoj županiji i Sarajevu. Također, neke županijske vlade se o zahtjevu ravnatelja studentskih domova u FBiH nisu očitovale, dok su ga druge odbile ili djelomično prihvatile. Negodovanje studenata na povećanje cijena prisutno je u mnogim gradovima BiH, no izgleda da će rješenje ovog slučaja ipak ići u njihovu korist.
“I do sada smo imali problema s određenim županijama i općinama koje nisu htjele sudjelovati u financiranju svojih studenata, ali se nadamo da ćemo ovaj put uspjeti pronaći rješenje na razini cijele Federacije i da neće biti potrebe za povećanjem stanarine”, rekla je Glibić.

Velika dugovanja

I do sada je rad Studentskog centra Mostar pratilo nezanimanje općina, poput Širokog Brijega ili Rame za potporu svojim studentima, kao i velik broj dugovanja od županija. “I sada imamo veliki  broj dugovanja, ali se nadamo da će do kraja godine sve biti podmireno”, rekla je Glibić.
Cijene smještaja u studentskim domovima diljem Federacije bit će poznate već u siječnju, a ukoliko se budu mijenjale, mogu stupiti na snagu tek od početka nove akademske godine.

T. Bašić/Dnevni list