Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 04 Ožujak 2015 08:39

U BiH se očekuju obilne padaline, na Jadranu udari bure i do 200 km/h

Napisao/la 
U BiH se očekuju obilne padaline, na Jadranu udari bure i do 200 km/h U BiH se očekuju obilne padaline, na Jadranu udari bure i do 200 km/h

U Hrvatskoj se sljedećih dana očekuje osjetna promjena vremena koja će donijeti zahlađenje i olujnu buru na Jadranu, jednu od najjačih u nekoliko posljednjih godina.

Od danas popodne do subote očekuju se orkanski udari bure na uobičajenim mjestima kao što su Senj, Maslenica ili Krčki i Paški most, a pojedinačni udari bure mogu premašiti i 180 kilometara na sat, prenosi portal Vrijeme.net.

Prema prognozama meteorologa, zbog jakih udara bure postoji vjerojatnoća da će u sljedećih nekoliko dana potpuno biti prekinut promet između kopna i mora.

Meteoalarm za danas pokazuje narančasto upozorenje za regiju Rijeke, a žuto za područja Gospića, Splita i Dubrovnika.

Narančasto upozorenje označava da je vrijeme opasno, a žuti alarm da je potencijalno opasno.

Jaki udari vjetra u Hercegovini

Što se tiče BiH, meteoalarm je izdao narančasto upozorenje od 5. ožujka u 00 sati do 6. ožujka u 00 sati, zbog obilnih padalina.

Očekivana količina padalina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 80 litara. Očekivana visina sniježnog pokrivača je od 10 do 30 centimetara, a na planinama i do 50 centimetara. Jaki udari vjetra očekuju se u većem dijelu zemlje, osim u istočnim područjima – navodi se u priopćenju Federalnog hidrometerološkog saveza BiH.

Europski Meteoalarm za sutra je istaknuo crveni alarm za područje istočne Hercegovine te žuti za ostatak države. Prognoza FHMZ-a nagovještava najobilnije padaline upravo u istočnoj Hercegovini.

Snijeg se sutra očekuje iznad 400 metara nadmorske visine, a na manjoj nadmorskoj visini kiša ili susnježica, s tim da bi u noći na petak padom temperature zraka padao većinom snijeg. Glavnina snijega u planinskim područjima zemlje, jug Hercegovine i krajnji sjever Bosne sa kišom.

Očekuje se većinom između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu i istoku Hercegovine od 60 do 110 litara. Visina sniježnog pokrivača se očekuje od 15 do 30 centimetara, na planinama i više.

Vjetar jak sjevernog smjera. Na jugu i zapadu Hercegovine, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne vjetar i sa olujnim udarima. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu Hercegovine od 5 do 10 stupnjeva.

U Bosni i Hercegovini u petak će biti pretežno oblačno vrijeme većinom sa snijegom, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom i kišom. Očekuje se novih 10 do 30 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu Hercegovine od jutarnjih sati bez padavina. Vjetar jak sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 3 stupnja, na jugu Hercegovine od 3 do 7.