Ispiši ovu stranicu
Subota, 28 Ožujak 2015 06:30

U BiH bi mogla vrlo brzo uslijediti 'poplava' mlijeka iz EU

Napisao/la 

Europska unija (EU) od 1. travnja ukida proizvodne kvote za mlijeko, tako da će sve zemlje moći proizvoditi mlijeka koliko žele, što će za posljedicu imati stvaranje velikih viškova, koji će se sigurno "preliti" i u BiH.

Naime, EU će prvi put u posljednjih 30 godina u potpunosti liberalizirati tržište mlijeka, iako su se od 2009. do 2013. godine kvote mlijeka povećale za jedan posto kako bi sektor mljekarstva mogao zadovoljiti rastuću potražnju.

Tako je, na primjer, Irska navela da planira povećati proizvodnju mlijeka za 50 posto do 2020. godine, iako je mali proizvođač u odnosu na Njemačku i Francusku, vodeće zemlje u toj poljoprivrednoj oblasti. Sa druge strane, Njemačka je najavila povećanje od jedan do tri posto na godišnjem nivou do 2020. godine, dok Francuska, kao drugi proizvođač mlijeka u EU, još osjeća ekonomske posljedice krize iz 2009. godine, zbog čega je morala sniziti cijenu mlijeka za oko 30 posto, pišu Nezavisne.

Ovakve najave koje dolaze iz Bruxellesa uznemirile su domaće mljekare, koji strahuju od još većeg uvoza mlijeka u BiH, koje i ovako guši domaću proizvodnju, te traže da država stane u njihovu zaštitu. Tome će svakako doprinijeti i sankcije Rusije prema zemljama EU, tako da će se zemlje poput BiH suočiti sa još većim pritiskom uvoznog mlijeka na vlastitom tržištu.