Ispiši ovu stranicu
Subota, 04 Travanj 2015 10:03

Pojeftinjuje gorivo na bh. crpkama

Napisao/la 

Nakon novog pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, razloga za zadovoljstvo imaju i vozači u BiH, jer i bh. prometnici naftnim derivatima najavljuju pojeftinjenja, koja neće biti velika, ali će svakako obradovati stanovništvo koje ionako muče financijski problemi.

Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS, ističe da je, uzimajući u obzir kretanja cijena nafte u svijetu, ali i tečaja dolara, moguće očekivati da tijekom sljedećeg tjedna bude izvršena neznatna korekcija cijene goriva prema dolje.

"Koliko i u kojem obimu, to će ovisiti od svakog prometnika posebno, u skladu sa njihovom politikom poslovanja", naglasio je Đukić.

I benzinske crpke u FBiH počele su masovno najavljivati pojeftinjenje naftnih derivata.

Iz Federalnog ministarstva trgovine potvrđuju da im je u proteklih nekoliko dana stiglo oko 50 najava od strane benzinskih crpki koje najavljuju "rezanje" cijena, pišu Nezavisne.

"Pojeftinjenje se odnosi na dizele i na benzin 95, i prema najavama, kretat će se oko pet feninga po litru", kazali su u petak iz Federalnog ministarstva trgovine.

Kako dodaju iz resornog federalnog ministarstva, gorivo po litru, u prosjeku, u FBiH košta oko dvije marke.

"Međutim, cijena goriva varira od pet do deset feninga, što ovisi od županije do županije, ali i prodajnog mjesta", naglasili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS, kaže da će pad cijene goriva najviše obradovati vozače, ali da će se odraziti i na jeftiniji proces proljetne sjetve.

"U toku su poljoprivredni radovi i sigurno je da će se to odraziti na troškove proizvodnje, a kasnije bi, dugoročno promatrano, trebalo da se odrazi u ljetnjem periodu i na konačne cijene poljoprivrednih proizvoda", istaknuo je Petrović.

Prema njegovim riječima, skorašnja analiza koju je radio, a gledajući tečaj dolara i cijenu nafte na svjetskim burzama, pokazala je da su cijene goriva na većini crpki kod nas bile korektne.

"Najavljeno pojeftinjenje svakako će se odraziti na proračune onih koje voze putnička vozila, a što se tiče prehrambenih proizvoda, nije se ni do sada reflektiralo na niže cijene i neće se to verojatno ni dogoditi", napomenuo je Petrović.

Inače, po dostupnim podacima, cijene sirove nafte pale su na oko 55 dolara nakon što su 25. ožujka skočile na oko 59 dolara po barelu.

Kada je riječ o cijenama na benzinskim crpkama u Banja Luci, one ovise od lokacije do lokacije, pa je tako dizel četiri u petak koštao između 1,82 i 1,88 KM, a cijena "petice" bila je u prosjeku viša za 10 do 15 feninga.

Što se benzina tiče, po litru su koštali između 1,82 i 2,10 KM, što je ovisilo od vrste, ali i prodajnog mjesta.