Ispiši ovu stranicu
Subota, 22 Kolovoz 2015 09:24

Čitluk, Široki Brijeg i Neum među 10 najrazvijenijih općina u FBiH

Napisao/la 

Federalni zavod za programiranje razvoja (FZZPR) redovito objavljuje socionalno-ekonomske pokazatelje po općinama u FBiH.

Na osnovu niza pokazatelja, kao što su stupanj zaposlenosti i nezaposlenosti stanovništva, broj učenika osnovnih i srednjih škola na 1.000 stanovnika, procijenjeni bruto društveni proizvod (BDP) po općinama po glavi stanovnika  i broja odsutnog stanovništva u odnosu na popis iz 1991. godine, FZZPR utvrđuje indeks razvijenosti svake općine u FBiH, prenosi portal Faktor.ba.

Stupanj zaposlenosti utvrđen je na osnovu podataka o broju zaposlenih po općinama u odnosu na procjenu prisutnog broja stanovnika, a stupanj nezaposlenosti utvrđen je na osnovu podataka s zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih po općinama u odnosu na radno aktivno stanovništvo. Iako Federalni zavod za statistiku ne radi obračun BDP-a po općinama, FZZPR izvršio je procjenu BDP-a prema vlastitoj formuli.

Na osnovu indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti općina, pri čemu su kao nerazvijene označene one općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka FBiH, a nedovoljno su razvijene one općine koje imaju indeks razvijenosti između 50% i 75% prosjeka FBiH. Kao razvijene označene su one općine čiji je indeks razvijenosti iznad prosjeka FBiH. U sljedećoj infografici pogledajte podatke koji su korišteni za rangiranje općina: