Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2019 12:44

Potpisan ugovor između uprave Civilne zaštite ZHŽ-a i Crvenog križa ZHŽ-a

Napisao/la 

U sjedištu Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije u Grudama potpisan je Ugovor o međusobnim pravima i obvezama između Uprave civilne zaštite ZHŽ-a i Crvenog križa ZHŽ-a.

Ugovor su potpisali dr. sc. Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a i  Viktor Grbavac, predsjednik Crvenog križa ZHŽ-a.

Ugovorom su utvrđena međusobna prava i obveze Uprave civilne zaštite ZHŽ-a i Crvenog križa ZHŽ-a i konkretni zadaci Službe za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć, koja je formirana u Crvenom križu ZHŽ-a, u području zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kao i način djelovanja Službe kada ravnatelj Uprave i Županijski stožer civilne zaštite donesu odluku ili naredbu o njenom angažiranju na zadacima zaštite i spašavanja na području ZHŽ-a.

potpisivanje ugovora

„Uistinu je ovo veliki dan za našu Upravu, ali i za našu Županiju jer smo dobili još jednu službu koja će imati veoma važnu ulogu u fazi nastanka prirodne ili druge nesreće, u fazi otklanjanja i saniranja nastalih posljedica, a zadatke u funkciji preventivne zaštite ostvaruje u okviru obavljanja svoje redovite djelatnosti. Uprava će ovisno o potrebi i mogućnostima, planirati odgovarajuća sredstva iz posebne naknade za zaštitu i spašavanje, kao i prema mogućnostima i dio sredstava iz proračuna Županije, a koja će se koristiti za nabavu opreme i tehničkih sredstava neophodnih za rad i funkcioniranje Službe te za obuku i osposobljavanje njenih pripadnika“, rekao je prigodom potpisivanja ugovora dr. sc. Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a.

„U proteklih godinu dana imali smo dobru suradnju sa županijskom Upravom civilne zaštite i ovaj ugovor je potvrda i nastavak naše suradnje. U sklopu službe formirali smo četiri tima za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva, dva interventna tima za prvu medicinsku pomoć i tim za podršku i hitne intervencije“, rekao je Viktor Grbavac predsjednik Crvenog križa ZHŽ-a.

Za pročelnika Službe za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć imenovan je Tomislav Miloš iz Gruda.

Potpisivanju Ugovora, osim potpisnika, nazočili su i predsjednik Skupštine Crvenog križa Zapadnohercegovačke županije Srećko Mikulić, tajnik Crvenog križa ZH-a Josip Zelenika, članovi predsjedništva Crvenog križa ZHŽ-a Vinka Đevenica i Srećko Mikulić i pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite ZHŽ-a Mladen Bošnjak.

Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije do sada je potpisala Ugovore o međusobnim pravima i obvezama sa Službama za spašavanje s visina i drugih nepristupačnih mjesta s Gorskim službama spašavanja Posušje, Široki Brijeg, Grude i Ljubuški.

Bolji Ljubuški