Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 06:26

Uzgajivači šipka u Hercegovini razočarani "mizernom" cijenom

Napisao/la 

Uzgajivači šipka s područja Hercegovine razočarani su cijenama ovog voća na tržištu. Naime, šipci se na Veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine, najvećoj zelenoj tržnici u BiH, cijene od 0,60 do 1,25 KM, što je izrazito niska cijena. 

Prodavači s kojima smo razgovarali kažu kako problemi s plasmanom na tržište traju već godinama.

''Apsurdna je situacija da je širom Hercegovine podignuto puno nasada šipka, a sad ti isti proizvođači ne mogu plasirati šipak na tržište. Cijena koju drži, a koja je malo veća od 0,50 KM, je neisplativa'', kaže nam uzgajivač Marko iz Čapljine.

Navodi kako je ova cijena simbolična.

''Nema nam druge nego šipak staviti u skladište i čekati da mu cijena poraste. Ovako nam je isto - prodao ga za pola marke ili bacio kraj ceste'', razočarano govori naš sugovornik.

Zanimljivo, divljih šipaka na Veletržnici u Tasovčićima još nema, a prodavači očekuju da će, kad se pojave, cijenom biti skuplji od slatkih.

''Ja sam siguran da će to biti tako, jer se situacija sa šipcima ponavlja iz godine u godinu. Za nekih 20 dana cijena divljeg šipka skočit će preko 2 KM'', zaključuje naš sugovornik Marko.

U svakom slučaju za hercegovačke uzgajivače šipka jesen je teška na svojstven način - šipak je dobro rodio i kvalitetan je, ali cijena mu je i više nego simbolična, od čega oni nemaju zarade. 

Bljesak.info