Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 04 Studeni 2019 07:26

Iz Ravnog i Neuma preko granice ponovno samo s propusnicama

Napisao/la 

Granični prijelazi Slano – Orahov Do i Imotica – Duži još će do sutra imati status međunarodnih prijelaza za promet putnika. Odlučili su tako u Mješovitoj komisiji za praćenje provedbe Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, potvrđeno je Avazu iz Granične policije BiH.

Ova odluka donesena je 25. listopada, samo dan nakon što su s predstavnicima Komisije sastanak održali načelnici općina Ravno i Neum Andrija Šimunović i Živko Matuško, koji su im iznijeli probleme stanovništva s tih područja, pogotovo one koji se odnose na višesatna čekanja na granici, ali i izdavanje pograničnih propusnica te strožije kontrole.

Apel Šimunovića i Matuška Komisiji o tome da ova dva prijelaza i dalje zadrže status međunarodnih nije urodio plodom pa će prelazak granice na tim mjestima od 5. studenog biti po starom režimu.

- Granični prijelaz Slano – Orahov Do za nas, u Ravnom, iznimno je važan. Praktično, svega petnaestak kilometara imamo do mora, a općepoznata je činjenica da mi gravitiramo Dubrovniku. Nadalje, sve navigacije vode preko tog prijelaza, a više od 40 posto naših gostiju dolazi upravo preko njega i on je za nas, u najkraćem, razvojni – ispričala je jučer Stana Burić, Ravnjanka, zastupnica u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

U Neumu, s druge strane, iznose da im je nesmetan prolazak preko GP Duži – Imotica veoma bitan ljeti, kad su nesnosne gužve.

- Nije naodmet da taj prijelaz i dalje zadrži status međunarodnog, ali više bi značilo da se nesmetano možemo kretati preko GP Radež – Vukov Klanac, koji vodi prema Metkoviću. Svega dva posto stanovništva ima granične propusnice, jer su provjere rigorozne – kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma.

Komisija je donijela odluku o tome da GP Gabela – Gabela Polje I i u iduća tri mjeseca, odnosno do njihovog novog zasjedanja, i dalje zadrži kategoriju graničnog prijelaza za međunarodni promet.