Ispiši ovu stranicu
Utorak, 10 Prosinac 2019 17:58

U planu zapošljavanje 18.000 osoba u FBiH

Napisao/la 

U idućoj godini je planirano kroz programe sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke, zaposliti 18.000 osoba, a nositelj programa je Federalni zavod za zapošljavanje.

Iz Zavoda pojašnjavaju kako je u fokusu pomoć u zapošljavanju osoba starijih od 40 godina, koje su duže na evidencijama nezaposlenih, razvojačenim braniteljima, djeci branitelja..., piše Faktor.

"U skladu s Programom rada Zavoda za 2020. godinu, na koji je Vlada Federacije BiH dala suglasnost, planirano je da mjerama bude obuhvaćeno oko 18.000 osoba s evidencije nezaposlenih. Mjere utvrđene ovim programom će se provoditi kroz sufinanciranje različitih oblika podrške, uz omogućavanje jednakog pristupa svim kategorijama nezaposlenih na tržištu rada, a bit će usklađene s okvirnim strateškim dokumentima u oblasti rada i zapošljavanja. Dokumentima su utvrđene ciljne grupe nezaposlenih osoba kojima je prvenstveno potrebno pružiti podršku, a to su mladi, žene, osobe starije od 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe", navodi Haris Čuljević, glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Dodaje da u ciljnu grupu spadaju i osobe s nižim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija, osobe s invaliditetom, razvojačeni branitelji i djeca nezaposlenih razvojačenih branitelja, članovi domaćinstva u kojem niti jedan član nije zaposlen, Romi, žrtve nasilja...