Ispiši ovu stranicu
Utorak, 25 Veljača 2020 06:32

Upozorenje: Koronavirus možemo očekivati i u BiH

Napisao/la 

U priopćenju Federalnog ministarstva zdravstva stoji da se, po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u skladu s kriznim osobljem Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), provode mjere za jačanje epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima i unutar Federacije.

Cilj je rano otkriti potencijalne slučajeve COVID-19 kako bi se poduzele daljnje mjere za sprječavanje širenja virusa kontrolom osoba koje su s njima u kontaktu.

To podrazumijeva “provjeru ulaska” za putnike koji dolaze iz Kine u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, a informacije o ulasku pružaju se nadležnim zdravstvenim ustanovama, a putnicima se pružaju preporuke i telefonski broj na koji će se obratiti u slučaju pojave simptoma.

Strani i BiH građani sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine (koji se vraćaju s područja Kine) stavljaju se, u suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima, pod medicinski nadzor (obavezno svakodnevno prijavljivanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u trajanju od 14 dana).

“U veljači je 26 ljudi stavljeno pod zdravstveni nadzor na području FBiH. S obzirom na to da je razdoblje inkubacije za neke pojedince isteklo, trenutno je deset osoba pod liječničkim nadzorom“, navedeno je.

Prema odluci Kriznog štaba FMZ-a, od danas, iste mjere na granici kao i u FBiH primjenjuju se na putnike iz Italije, Južne Koreje i Irana.

“Pozivamo strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a u posljednjih sedam dana vratili su se u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana, kako bi se telefonskim putem obratili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo, bez obzirana to imaju li simptome bolesti ili ne”, priopćeno je. 

U slučaju simptoma respiratornih bolesti (vrućica, kašalj, nedostatak daha), oni bi trebali odmah telefonski obavijestiti Županijski ured za javno zdravstvo ili Hitnu pomoć.

Krizni stožer FMZ-a, radi sigurnosti učenika i nastavnika, preporučuje otkazivanje izleta i organizirane školske izlete u Italiju. Svim se građanima preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

“Za adekvatan odgovor na pojavu novog koronavirusa u našoj zemlji potrebna je maksimalna odgovornost, suradnja i zajednica i zdravstvenih i drugih javnih ustanova na svim razinama vlasti, medija i svakog građanina pojedinačno“, istaknuto je.

Podsjećaju na opće preporuke stanovništvu za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput sezone gripe koja je u tijeku), a odnose se na smanjenje rizika od novog koronavirusa i toga se treba pridržavati.

“Često perite ruke pomoću vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola. Kad kašljete ili kišete, pokrijte usta i nos unutrašnjošću lakta ili jednokratnim maramicama (baci rupčić odmah nakon uporabe) i operite ruke. Izbjegavajte diranje očiju, nosa i usta nepranim rukama. Izbjegavajte bliski kontakt s ljudima koji imaju groznicu, kašalj i otežano disanje. Potrebno je držati udaljenost (najmanje jedan metar) između ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju groznicu. Ako imate vrućicu, kašalj i imate poteškoće s disanjem, potražite liječničku pomoć, unaprijed naglasite povijest putovanja telefonom zdravstvenom davatelju”, stoji u izjavi.

“Više informacija o novom koronavirusu, kao i druge preporuke za stanovništvo i zdravstvene radnike možete pročitati na web stranicama Federalnog ministarstva zdravstva FBiH i Zavoda za javno zdravstvo“, navodi FMZ u priopćenju za javnost.