Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 05 Travanj 2020 18:55

Hoće li umirovljenicima koji nemaju maske ili rukavice biti izdavane kazne?

Napisao/la 

Stariji od 65 godina moći će, nakon 16 dana, od 7 do 12 sati, izaći iz svojih domova kako bi podigli mirovine i obavili neophodne aktivnosti.

Pitali smo hoće li umirovljenicima biti izdavane kazne ukoliko nemaju zaštitu propisanu naredbom Kriznog stožera civilne zaštite FBiH - maske nisu mogli nabaviti jer nisu mogli izaći iz kuće, a u velikom dijelu FBiH, svakako je teško naći i kupiti maske ili rukavice.

"Svi imamo obavezu i trebamo brinuti o našim susjedima, roditeljima, djedovima i bakama - svi trebamo biti na usluzi toj generaciji. Crveni križ, volonteri, svi mi  trebamo s njima podijeliti maske i rukavice. Sve volonterske organizacije trebaju biti na raspolaganju tijekom pet dana. Siguran sam da će se oni pridržavati pravila jer je to generacija koja je prošla rat i zna što znači pridržavati se pravila", kazao je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Fahrudin Solak iz Federalne uprave civilne zaštite naveo je kako je provedena analiza koja je pokazala da oko 130.000 umirovljenika u FBiH mirovine podiže u bankama/na bakomatima.

"Pojedine mjesne zajednice i općine su se organizirale za vršenje prijevoza umirovljenika koji žive na udaljenim lokacijama. Bit će pojačana nazočnost volontera i civilne zaštite koji bi mogli pomoći da se potrebna zaštita podijeli", rekao je Solak za N1.

Dodao je i kako je zaštita pamučnom trakom ili šalom dovoljna ako osobe ne posjeduju maske, ali i kako će biti pojačana nazočnost policije na ulicama u ovom razdoblju kako bi se smanjilo nepotrebno zadržavanje ili okupljanje na ulicama.