Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 12 Kolovoz 2020 05:48

Osnovnoškolcima u ZHŽ-u bit će osigurani besplatni udžbenici

Napisao/la 

Osnovnoškolci koji nastavu pohađaju u školama na području Zapadnohercegovačke županije i ove godine dobit će besplatne udžbenike.

Kako je odlučeno na Vladi Zapadnohercegovačke županije, besplatne udžbenike dobit će svi učenici od prvog do sedmog razreda osnovne škole, za što će iz županijskog proračuna biti izdvojeno oko 400.000 maraka, piše Večernji list BiH.

Učenici osmih i devetih razreda osnove škole ove godine morat će kupiti udžbenike, međutim, cilj Vlade je već iduću godinu osigurati sredstva da svi udžbenici u osnovnoj školi budu besplatni. “Popis udžbenika za 8. i 9. razrede je nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu”, obavijestili su na društvenim mrežama iz Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude.

Iz ove škole također su apelirali na roditelje da ne kupuju radne bilježnice i ostale radne materijale do početka školske godine. Odluka o besplatnim udžbenicima naišla je na odobrenje roditelja jer izdaci za opremanje djeteta za školu zahtijevaju značajna novčana sredstva. Podsjetimo, projekt besplatnih udžbenika za osnovnoškolce Vlada Zapadnohercegovačke županije pokrenula je prije dvije godine. Tako su 2018. u proračunu ove županije osigurana sredstva za udžbenike prvašićima. Već prošle godine broj učenika koji nije morao kupiti udžbenike znatno se povećao.


Naime, u školskoj 2019./2010. godini županijska Vlada prvi put uspjela je osigurati besplatne udžbenike za sve učenike od prvog do petog razreda osnovnih škola. Prema riječima dopredsjednika Vlade i ministra financija Zapadnohercegovačke županije Tonija Kraljevića, za ove svrhe prošle godine iz županijskog proračuna izdvojeno je 400.000 konvertibilnih maraka. “Nastojanja ove Vlade ZH županije bit će da u proračunima sljedećih godina osiguramo sredstva za besplatne udžbenike za sve naše osnovnoškolce kako bismo barem malo financijski olakšali roditeljima opremanje djece za školu”, kazao je tom prilikom Kraljević.

Inače, osim besplatnih udžbenika, Vlada Zapadnohercegovačke županije izdvaja značajna sredstva za obrazovanje. Već godinama roditeljima se pokušava olakšati kroz subvencioniranje prijevoza učenika. Također, tijekom proteklog razdoblja značajna su sredstva uložena i u obnovu i opremanje školskih zgrada te edukaciju prosvjetnog kadra, a sve u cilju pružanja što kvalitetnijeg obrazovanja.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list