Ispiši ovu stranicu
Subota, 12 Rujan 2020 18:22

Vasilj: Otvaranje granica ne znači nam ništa, turistička sezona u Međugorju je propala

Napisao/la 

Bosna i Hercegovina je odlučila otvoriti granice za državljane Europske unije uz uvjet da oni prilikom ulaska u zemlju moraju predočiti negativan test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 sati. Ova odluka, nažalost, neće uvelike pomoći da se spasi turistička sezona u Međugorju, a to nam je potvrdio i Željko Vasilj, voditelj ureda tamošnje turističke zajednice. 

Pad prihoda

„Gubitci su ogromni. Bilježimo pad prihoda negdje oko 80 posto, što znači da nam odluka o otvaranju granica sada ne znači apsolutno ništa. O svemu tome se, zaista, nema više što reći, osim da nam ostaje nada kako će iduća godina biti bolja i da ćemo već nekako prebroditi ovo krizno razdoblje“, kazao je Vasilj za Dnevni list.

Iako nema stranaca, u Međugorju se ipak može zateći ponešto domaćih hodočasnika, najviše u danima vikenda.

„Nekada smo govorili o tisućama posjeta, a sada ih je jedva par stotina. Zbog toga su zatvoreni brojni hoteli i restorani, a kada je riječ o suvenirnicama, otvoreno ih je samo negdje oko 40 posto. Slobodno mogu reći – ova sezona je propala“, rekao je Vasilj.

Prepušteni sami sebi

Kako je naglasio, predstoje im pripreme za jubilarnu 40. obljetnicu, a dotad se nadaju da će doći do pojave cjepiva kojim će se suzbiti pošast koronavirusa.

„Jedino nas to može spasiti i pomoći nam da se vratimo svakodnevnim obvezama i aktivnostima. A za preživljavanje svih ovih nedaća prepušteni smo sami sebi, budući da se, kako stvari stoje, i ne nadamo velikoj pomoći od države. Predstoji nam velika borba, ali što je tu je“, zaključio je Vasilj.

A. M. M. / Dnevni list