Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 26 Listopad 2020 14:19

Nove mjere u FBiH: Nošenje maski obvezno i na otvorenom!

Napisao/la 

- Zbog velikog rasta broja zaraženih od koronavirusa morali smo donijeti nove mjere, kazao je danas Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

- Jedna od mjera je nošenje maski na otvorenom u Federaciji BiH, također sve bolnice u FBiH moraju osigurati 30 posto od svojih kapaciteta za oboljele od korone i za to imaju 72 sata, rekao je Čerkez.

Čerkez je istaknuo kako će se koristiti i novi antigenski test, odnosno mogućnost antigenskih testova. Ima točna procedura kada se rade ovi testovi, to je kada je PCR nedostupan i kada je potrebno brže završiti. To je definirano točno. Testiranja se na ovaj način mogu isključivo provoditi na javno-zdravstvenim ustanovama. Dodao je kako će se do kraja studenog, ako se nastavi ovakav rast zaraženih, imati velik priljev oboljelih.

- Situacija se značajno pogoršala. Važno je reći da je incidenca 160, što je duplo više u odnosu na prethodne dane. Maske su od danas na otvorenom na cijelom području FBiH obvezne. Zahtijevali smo obustavu hladnih programa, odnosno samo slučajevi koji su nužni da se urade, kazao je Čerkez, 

Dodao je i kako se traži aktiviranje svih akreditiranih laboratorija na području FBiH, da neodložno sklope ugovore i da počnu testiranje u svim laboratorijama koje su certificirane.

Mjere stupaju na snagu danom donošenja.