Ispiši ovu stranicu
Petak, 27 Studeni 2020 17:15

Situacija pod kontrolom: Nema novih mjera!

Napisao/la 

Nakon sastanka premijera entiteta i predstavnika Brčko distrikta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom na temu koronavirusa usuglašeno je da novih radikalnijih mjera neće biti te da je situacija s koronavirusom na području Bosne i Hercegovine pod kontrolom. Tegeltija je u obraćanju medijima nakon sastanka u Hotelu Park u Doboju kazao da u BiH neće biti dodatnih mjera koje bi značile lockdown, odnosno, ograničenje kretanja i rada građana i gospodarskih subjekata. 

"Trenutna epidemiološka situacija je takva da mjere drže situaciju pod kontrolom. Testirano je više od 411.000 građana, a preko 85.000 je bilo pozitivno, dok se više od 50.000 građana oporavilo. Imamo stabilizaciju broja oboljelih na cijelom prostoru BiH u posljednja dva tjedna. Najveća zahvalnost svim zdravstvenim radnicima za ono što rade u posljednjih devet mjeseci. Naš zdravstveni sektor je pod velikim pritiskom zbog broja oboljelih, ali zbog sposobnosti radnika i dobre organizacije da se prilagode ovoj situaciji, sektor je spreman još uvijek da prihvati sve one kojima je potrebna adekvatna zdravstvena njega. Potrebna im je dodatna financijska podrška i kadrovski potencijali svih radnika koji nisu uposleni u zdravstvenom sektoru, a mogli bi biti", kazao je Tegeltija.

Dodao je da su mjere u BiH dugoročne i predvidive, odnosno, da nisu provodili radikalne mjere zbog čega su postojeće na duže vremensko razdoblje dale dobre rezultate.

"Broj mjera koji stoji na raspolaganju BiH i svim zemaljama na svijetu je ograničen. Mnoge mjere proteklih dana su nepopularne, ali za uspjeh ovog stanja kod nas zaslužno je učinkovito provođene mjera i najbolji partneri, građani, koji se pridržavaju mjera", dodao je Tegeltija, javlja Klix, te naglasio da MUP-ovi i inspekcije moraju vršiti oštrije kontrole i kazniti one koji ne provode mjere. Na kraju je kazao da je za kolektivni uspjeh potrebno cijepljenje te da je BiH dio globalnog procesa nabavka cjepiva.

"Nabavili smo 1.230.000 cjepiva što je više od 20 posto populacije u BiH. Procjena je da će biti kod nas do kraja prvog kvartala. Spremni smo platiti sva cjepiva, osigurati lanac i sigurnost nabavke od aerodroma do domova zdravlja gdje će građanima biti dostupne. Postoje određene vrste cjepiva, temperature na kojima se drže, ali smo spremni, na sve smo planirali i uradili nabavku", zaključio je Tegeltija. 

Bljesak.info