Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 14:36

Međugorje: NADAMO SE DA 40. OBLJETNICA UKAZANJA NEĆE PROĆI U ZNAKU KORONAVIRUSA

Napisao/la 

Međugorski hotelijeri, ugostitelji i turistički djelatnici neće po dobru pamtiti proteklu turističku sezonu, koja je zbog posljedica pandemije koronavirusa potpuno propala.

U ovom marijanskom svetištu gotovo da i nije bilo hodočasnika, tek je „Mladifest“ posjetilo nekoliko tisuća njih, većinom iz BiH i Hrvatske, a nakon toga je ponovno zavladala pustoš…

Rezervacije

„Svjesni smo velikih gubitaka, no moramo se okrenuti sezoni koja je pred nama. Nadamo se da će se poboljšati epidemiološka situacija u svijetu i kod nas i da će Međugorje opet oživjeti“, kazao nam je Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice Međugorje.

Naglasio je kako već bilježe poneke rezervacije, no one se često prolongiraju, budući da iz dana u dan u dan pristižu nove infomacije o broju zaraženih, ali i o mjerama koje se poduzimaju kako bi se pandemija stavila pod kontrolu.

„Sve dok granice ne budu otvorene bez ikakvih uvjeta i ograničenja, ne možemo razmišljati o nekom pomaku. A kako se pojavilo i cjepivo, nadamo se kako će se suzbiti ova pošast te da 40. obljetnica ukazanja u Međugorju neće proći u znaku koronavirusa“, rekao je Vasilj. Dodao je da Međugorje trenutačno posjećuju domaći hodočasnici, a nešto veći broj njih može se primijetiti tijekom vikenda.

Pomoć Vlade FBiH

Konkretnije informacije, razumljivo, nismo mogli dobiti. Zbog neizvjesnosti koja traje mjesecima, teško je bilo što prognozirati, osim – nadati se boljim vremenima.

Na svu sreću, Međugorčanima će u ovoj teškoj situaciji dobro doći pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja je turističko-ugostiteljskom sektoru namijenila 30 milijuna maraka pomoći za saniranje posljedica nastalih uslijed pandemije.

Vlada FBiH je ovu odluku donijela na sjednici održanoj 15. prosinca prošle godine, a njome je definirano nekoliko skupina poslovnih subjekata koji su dobili pomoć.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list