Ispiši ovu stranicu
Utorak, 06 Travanj 2021 12:08

Nema odgode pričesti i krizmi ove godine u Hercegovini

Napisao/la 

Prošle godine krizme i prve pričesti u hercegovačkim župama su bile odgađane zbog pandemije koronavirusa. Strah od zaraze unio je pomutnju i u crkvenim aktivnostima, ali ove godine neće biti nikakvih odgoda.

Kako su nam potvrdilili svećenici s kojima smo razgovarali, odgoda nema i sve aktivnosti kada su u pitanju pričesti i krizme će biti održane prema ranije usvojenom planu.

- Za razliku od prošle, ove godine nema odgoda. Uz poštivanje mjera koje su na snazi djeca će primiti svete sakramente, a stvar je pojedinaca hoće li i na kojim način kasnije organizirati proslave. Naše je da uradimo svoj dio, a sve iza toga nas ne zanima - rekao nam je jedan od svećenika s kojima smo razgovarali.

Dodao je kako se nekada stječe dojam kako je proslava važnija od samog sakramenta, što je apsolutno krivi pristup cijeloj priči.

- Sakrament mora biti na prvom mjestu, a sve ostalo nije i ne smije biti toliko važno. Tužno je vidjeti da je nekada važnije u kojem restoranu ili dvorani će se kasnije slaviti nego ono što se događa u samoj crkvi. Pokušajmo stvoriti ozračje da je sakrament jedini bitan toga dana, a sve ostalo je sporedno i prolazno - dodaje jedan od svećenika s kojima smo razgovarali.

Svi naši sugovornici su još jednom upozorili na važnost pridržavanja epidemioloških mjera, osobito ako će u našoj blizini biti osobe koje se svrstavaju u ugrožene kategorije i kojima bi koronavirus mogao nanijeti mnogo štete ili ih čak usmrtiti.

Pogled.ba