Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 07:54

U Zapadnohercegovačkoj županiji cijepljeno 2.513 osoba

Napisao/la 

Cijepljenje protiv koronavirusa u Zapadnohercegovačkoj županiji počelo je 10. ožujka, a prema podacima koji su iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije ustupljeni Dnevnom listu, do 9. svibnja ukupno je cijepljeno 2.513 osoba.

Naime, prvom dozom cjepiva cijepljeno je 2.227 osoba, dok je 286 osoba primilo dvije doze. Zasad, kako navode iz Zavoda, nije prijavljena nijedna neželjena reakcija nakon cijepljenja, a trenutačno dostupna cjepiva su Pfizer BioNTech, Sinovac i Sinopharm.

Po pitanju prioritetnih skupina, cijepljenje zdravstvenih djelatnika je završeno, cijepljenje u ustanovama za skrb starih i nemoćnih osoba u završnoj je fazi, a na svoju dozu cjepiva čeka i manji broj osoblja i korisnika u socijalnim ustanovama.

Iz Zavoda ističu kako u zadnje vrijeme bilježe veliko zanimanje stanovništva u ZHŽ-u za cijepljenje, ali i to da nude usluge komercijalnog testiranja na koronavirus.

U ponudi su brzi antigenski testovi, kao i serološki testovi na postojanje specifičnih protutijela na koronavirus. Cijena antigenskog testiranja za osiguranike iz ZHŽ-a iznosi 42 KM, a serološkog testiranja 45 KM. Za osobe koje nemaju osiguranje u ZHŽ-u cijena za oba testa iznosi 50 KM. Za tri ili više članova iz iste obitelji u ponudi je obiteljski paket po cijeni od 35 KM za brzo antigensko testiranje i 39 KM za serološko testiranje.

Uzorci za testiranja uzimaju se od ponedjeljka do subote od 9 do 13 sati u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, a nalaz je moguće preuzeti na dan testiranja, iza 14 sati.

A. Marinović Musa / Dnevni list