Ispiši ovu stranicu
Petak, 09 Srpanj 2021 06:39

Danska ponudila 250.000, a Grčka 120.000 cjepiva za BiH

Napisao/la 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je sjednici donijelo odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u ranijim bilateralnim kontaktima tražilo pomoć partnerskih zemlja za doniranje cjepiva protiv Covid 19, na što su se odazvale Grčka i Danska.

Danska je ponudila 250.000 doza cjepiva Astra Zeneca, a Grčka 120.000 doza istog cjepiva. Radi omogućavanja lakšeg i bržeg transporta doniranih cjepiva, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je aktiviralo Mehanizam civilne zaštite EU, putem Centra za koordinaciju odgovora u izvanrednim situacijama – ERCC Europske komisije.

Dodatno, Ministarstvo sigurnosti BiH je uputilo zahtjev za pomoć i NATO EADRCC centru. S obzirom na to da se radi o zahtjevu za međunarodnu pomoć, sva cjepiva koja budu ponuđena Bosni i Hercegovini bit će u formi donacije.

Mehanizam civilne zaštite EU je dizajniran tako da pomoć bude dostavljena u najkraćem roku, ali brzina isporuke u ovisi o zemlji koja pruža pomoć kao i blagovremene pripreme dokumentacije koja prati cjepiva iz zemlje pošiljatelja, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.