Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 19 Kolovoz 2021 07:00

Dr. Andrea Jurić: Zasad nema potrebe za uvođenjem restriktivnijih mjera

Napisao/la 

Zapadnohercegovačka županija trenutačno broji 148 osoba oboljelih od koronavirusa, od toga 43 u Širokom Brijegu, 55 u Ljubuškom, 16 u Grudama i 34 u Posušju. Posljednji su to podaci Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, iz kojih je evidentno kako je broj oboljelih u porastu, posebno u Ljubuškom.

Zaštititi gospodarski sektor

Dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, nedavno je pojasnila kako velik broj stanovništva nema stvoren imunitet od koronavirusa zbog čega se u Ljubuškom, kao i u ostalim mjestima u ZHŽ-u koje su valovi zaobišli, očekuje porast broja oboljelih.

Stanje zasad nije alarmantno, stoga još nema potrebe za uvođenjem restriktivnijih mjera, a i povratak u školske klupe trebao bi biti u klasičnom obliku.

-Ako dođe do preopterećenja prema SKB Mostar, tada će se uvoditi mjere, jer želimo maksimalno zaštititi gospodarski sektor, kazala je dr. Jurić za Dnevni list. Dodala je da je poželjno izbjegavati veća okupljanja, a ne preporučuju se ni putovanja u rizične zemlje, osobito ako osoba nije cijepljena ili nije preboljela koronavirus.

Nedovoljne količine Pfizera

Kako nadalje navodi, osigurane su znatne količine cjepiva, osim onog za koje vlada najveće zanimanje.

-Nedostaje nam Pfizer cjepivo, a od 120 doza koje smo dobili u posljednjoj isporuci, pola je rezervirano za cijepljenje drugom dozom. Proces imunizacije ide sporo, iako se građani kod nas mogu cijepiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati. Svi koji budu cijepljeni dobit će iskaznicu o cijepljenju, a uskoro će svi dobiti i QR kod kako bi prelazak granice bio još lakši, istaknula je Jurić.

Dodajmo i to da je prvi slučaj koronavirusa u ZHŽ-u registriran 23. ožujka 2020. godine, a zaključno s 18. kolovoza tekuće godine oboljelo je ukupno 9.638 osoba. Bitku s virusom, nažalost, dosad je izgubilo 255 osoba.

Piše: A. Marinović Musa / Dnevni list