Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 13 Listopad 2021 17:58

Maslinar Dragan Mikulić: “U Hercegovini će urod ove godine biti na 20 posto od prošlogodišnjeg”

Napisao/la 

Maslinari u Hercegovini ove godine nikako ne mogu biti zadovoljni urodom. Berba počinje za nekih desetak dana i berači će imati znatno manje posla. Dragan Mikulić, najveći je proizvođač maslina u Bosni i Hercegovini. U svom masliniku u Cernu kraj Ljubuškog ima 7000 stabala maslina. Ističe kako je pred maslinarima loša godina.

“ U usporedbi s prošlom godinom, u Hercegovini će urod ove godine biti na 20 posto od prošlogodišnjeg. Isti postotak očekuju i maslinari u Dalmaciji, dok je Istra na nekih 40 posto uroda od prošle godine. Lani je bio jako velik urod, a ove godine masline su dosta kasno krenule, početkom lipnja, a temperatura je bila 38 stupnjeva. U tim uvjetima malo što može cvjetati”, kaže Mikulić za Hercegovina.info.

“Oborine su malo popravile stanje, ali jednostavno nema maslina. Kiša bi još bolje došla da ima količine. No, koliko -toliko je popravljeno stanje postojećih maslina. One su nabujale, nisu više namreškane, međutim prekasno je stigla kiša”, dodaje.

Cijena ulja “leti u nebo”.

“Što se tiče ulja, ono će biti izvanredno i radman će biti odličan. Možemo to usporediti s grožđem. Kada je godina vruća nema nikakvih bolesti. Jedina stvar je što ga neće biti puno na tržištu. Cijena će mu “otići u nebo”. Sada je ona već na 30 maraka, ali sigurno je kako će ono otići čak do 50 ili 60 maraka po litru. U Dalmaciji se cijena već kreće oko 140 do 150 kuna. ‘Pravlljenog’ će naravno biti, ali onog pravog neće”.

Berači će uskoro u maslinike.

“Berba kreće za nekih deset dana, nema odgađanja. Ima onoliko koliko ima. Što se tiče berača i to bude problem, no ove godine ćemo se uspjeti skupiti s obzirom na to da brojni neće zvati berače zbog manjeg uroda”, dodaje naš sugovornik.

Nada se kako će iduća godina biti bolja.

“Treba moliti Boga da iduća godina bude dobra, da ne bude nekih vremenskih nepogoda. Poljoprivreda je takva, jedne godine ti da bolje, a druge lošije, to je jednostavno tako”, zaključio je Mikulić.