Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 23 Lipanj 2022 06:45

MUP ŽZH sudjeluje u implementaciji projekta SALW

Napisao/la 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke sudjelovat će u implementaciji projekta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) koji će se provoditi tijekom naredne tri godine.

Ministar MUP-a ŽZH David Grbavac potpisao je protokol za implementaciju spomenutog projekta. Protokol je ranije potpisala i šefica Odijela za sigurnosnu suradnju u misiji OSCE-A BIH dr. Susan Penksa.

Projekt će osigurati sredstva da se policijskim jedinica sa službenim psima pomogne u otkrivanju vatrenog oružja i eksploziva, te da se poboljša sigurnost policijskih skladišta SALW-a, uskladi zakonodavni i regulatorni okvir za deaktivaciju SALW-a i opreme najmanje dva centra za deaktivaciju.

Projekt nastoji podržati policiju i druge agencije za provođenje zakona u BiH da smanje sigurnosne rizike vezane za nelegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu SALW-a i municije, te da poboljšaju kontrolu naoružanja. Projekt financira pet država članica OSCE-a: Češka, Francuska, Lihtenštajn, Njemačka i Sjedinjene Američke Države.

Planirani proračun je 3,8 milijuna eura.