Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 11 Rujan 2022 06:51

U porastu cijene kave i mlijeka u BiH

Napisao/la 

Sjećate se onih dobrih starih vremena kada bi netko u kući pri odlasku na gostovanje negdje rekao “Ponijet ću kilogram kave.” Danas su količine smanjene pa se nosi ili pola kila ili varijacije poput tri u jedan… jer i to su pristojne količine, a nešto se i uštedi jer je kilo kave od 15 do 25 KM.

U BiH se kavom bavi nekoliko tvrtki, a jedan od trgovaca dao nam je pismo iz Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca gdje stoji da cijena sirove kave na svjetskom tržištu konstantno raste od početka 2021. godine, piše Večernji list BiH.

Ukrajina nije uzrok

– Radi se o burzovnoj robi tako da potresi, pad ili rast cijena nisu neka novost. Međutim, naš je problem što nismo Amerika ili neka velesila, nego BiH u kojoj se rast cijene na svjetskom tržištu odmah osjeti, a pad cijene ne osjeti se gotovo nikad – priča nam trgovac iz tvrtke koja se bavi uvozom kave i preradom. Pitamo, vezano za cijene koje se spominju, što je uzrok.

– Danas je za sve i zbilja i šala da je “krivac” situacija u Ukrajini. A, naravno, tamo nema proizvodnje kave. Već su drugu godinu u nizu problemi u Vijetnamu i Brazilu zbog vremena, a to vrijeme smanjilo je kvalitetu i količinu proizvoda. Naravno, ne idu na ruku ni ti svjetski događaji, ali najviše toga ovisi o vremenu u podneblju u kojemu se nešto proizvodi. Kod nas uspijeva, primjerice, vinova loza, ona će već drugu godinu, kako čujem, dati velik i kvalitetan urod. Jednostavno, tako svijet funkcionira, a vremenski ekstremi najviše utječu na plodove i kvalitetu – priča nam trgovac.

U ruku nam daje priopćenje Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave.

– Oborina u Brazilu u zadnjih mjesec dana praktički i nije bilo, što se automatski reflektira na kretanje burzi prema gore, a shodno tomu i nastavku ovako visokih cijena sirovih kava jer ako ćemo svjedočiti ovako sušnom razdoblju i u nastavku ove godine, onda je urod 2023./2024. značajno ugrožen, što bi bio još jedan veliki udarac za proizvođače kave – navodi se u priopćenju. Trgovac nam kaže da ne treba ipak previše dramatizirati.

– Ovo je pismo iz Hrvatske jer tamo se pravi pritisak na državu, a imaju poseban porez na kavu. Mi u BiH ne žalimo se previše – mi više i ne znamo kakve sve poreze plaćamo. Radimo da prehranimo sebe – i to je to. Kave će biti i ne treba gomilati zalihe, ali će i poskupljenja pratiti svjetski trend, odnosno ako je loša godina, a ova je loša po mnogočemu – gledajući burzu, cijena će rasti. A kako ovo globalno zatopljenje dolazi, neću isključiti ni mogućnost da ćemo saditi kavu za koju godinu da ublažimo udare i krize u onim toplim zemljama gdje zasad jedino uspijeva – kroz smijeh zaključuje sugovornik.

A je li moguća kava na ovim prostorima? Kada je Mediteran u pitanju, rijetki pokušavaju, ali se prošle godine dogodio presedan. Obitelj Morettino više od 30 godina pokušavala je proizvesti kavu na svom imanju. Posade, pa ne uspije, i tako redom. Međutim, od 66 biljaka konačno su uspjeli dobiti oko 30 kilograma kave. Razlog – temperature su se penjale preko više od 40 stupnjeva.

Uspješan pokušaj

Andrea Morettino ispričao je kako je početkom 90-ih njegov otac krenuo sa sadnjom kave u njihovu vrtu na periferiji Palerma. Biljke su se konačno, kako tvrdi, sačuvale na otvorenom i bez pesticida.

Kava s oznakom “Made in Italy” oduvijek je bila čežnja i san jer su upravo od zrna kave Talijani prvi krenuli s najpopularnijim današnjim verzijama kave. Agronomi pokušavaju i dalje proizvoditi, a kakav će biti dugoročni rezultat, vidjet ćemo…

Međutim, to je proces koji može trajati, a nama se u ovom trenutku nameću mnoga druga poskupljenja uz kavu. Već se suočavamo s poskupljenjima brašna, ulja, šećera… najavljene su veće cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, a mirovine mizerne, plaća godinama ista… i uz to živimo u BiH gdje nema naznaka da će uskoro biti bolje.

Večernji list