Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 05 Studeni 2023 12:05

Evo tko su natjecateljice ovogodišnjeg izbora “Hercegovka godine”

Napisao/la 

Donosimo vam popis svih natjecateljica izbora “Hercegovka godine” za 2023.

Glasovanje kreće dana 04.studenog i traje do 24.studenog.

Glasovati možete isključivo putem grafikona na našem portalu, isti će biti dostupan na FB stranici Hercegovka godine, te na našem portalu Hercegovina.in i Fenix Magazin

Također putem fotografija učitanih direktno na FB stranici portala i preneseno na FB stranicu Hercegovka godine, kao i na instagram profill Hercegovka godine.

Natjecateljice izbora su :

MOSTAR/Stolac Kristina Perić, glavna je urednica, novinarka i glavna istražiteljica portala Hercegovina.info već četiri godine. To su ujedno najplodnije godine u njezinoj karijeri, i tu je pokazala svoju hrabrost, svoju energiju i ostvarila unutarnju potrebu da mijenja svijet i traži pravdu.

Po ocjeni Društva novinara najbolja novinarka u pisanom novinarstvu u BiH u 2022. godini,

Njezini članci se nižu u rubrici Istražili smo na portalu Hercegovina.info, a mahom su rezultirali procesima i istragama.

Novinarstvom se ista bavi od 2004. kada karijeru započinje u mostarskom Dnevnom listu.

U tom razdoblju objavljuje niz članaka koji su zapaženi ne samo u zemlji, nego i u regiji, a puni i stalne rubrike poput one „na kavi sa Kristinom“.

Od 2009. do 2019. radi u političkom tjedniku Republika, te surađuje sa mnogim medijima u zemlji i regiji.

Živi u Stocu, rođena je Mostarka, po ocu i majci Gruđanka, majka dvoje djece, novinarka već 20 godina.

Osim gore navedenog, a što nikada ne ističe u javnim istupima, sukladno onoj nek ti ne zna ljevica što radi desnica, uvijek, osobito oko blagdana uključena u akcije humanitarnog karaktera i spremna pomoći najpotrebnijima.

2. KONJIC- Eldina Kašić iz Konjica. Završila srednju medicinsku školu. Imam 21 godinu i svakodnevno provodi aktivnosti kako za svoju zajednicu tako i za cijelu BiH.
Posjeduje crni pojas u karateu i mnoštvo osvojenih medalja.
Članica sam Gorske službe spašavanja “Prenj” – Konjic, gdje svakodnevno prolazi obuke za spašavanje ljudi.
Prvi je ženski skiper na Neretvi a u slobodno vrijeme bavi se ronjenjem i planinarenjem
Organizatorica novogodišnje humanitarne akcije “Ubaci sitnicu za osmijeh na licu” kao i učesnica mnogoh drugih akcija. Eldinin trud i zalaganje su poznati i priznati u zajednici u kojoj živi.

3. MOSTAR- Po prvi puta nominacija za Hercegovku godine stiže za jedan cijeli kolektiv. Riječ je o ŽKK Zrinjski 2010 klub koji pomiče granice uspješnosti iz godine u godinu, a godina za nama je godina velikih uspjeha za Mostarske Plemkinje. Teško je sada nabrojiti sve skupne i pojedinačne nagrade i pokale koje su osvojile košarkašice ŽKK Zrinjski 2010, ali vrijedi istaći uspješnu premijernu sezonu u društvu najboljih, kao i naslov prvakinja na državnom nivou u kategoriji kadetkinja.

 

Sve to su zaslužile i osvojile isključivo svojim radom bez neke velike pomoći sredine u kojoj treniraju i igraju utakmice. Članice ŽKK Zrinjski 2010 kao i njihova trenerica su članice reprezentacija BiH i Hrvatske, i teško je sada izabrati neku od cura za nominaciju jer su svi uspjesi proizvod kolektiva. I na koncu ono što je itekako važno sve cure i trenerice u klubu su prave Hercegovke.

4. MOSTAR – Marina Šimunović iz Rodoča u Mostaru.

Zanimanje:

– magistar ekonomije

– fitness trener preko 15 godina

– vlasnica Body Vision Gyma – mjesta gdje zene vracaju svoje izgubljeno samopouzdanje

Marina je rodjena Mostarka, magistrica ekonomije i fitness trenerica koja u svom klubu Vizija tijela trenira zene svih uzrasta i pomaze im da steknu ponovno izgubljeno samopouzdanje i zavole svoj odraz u ogledalu.Majka dvojice djecaka, supruga koja uspješno vodi posao kao magistrica ekonomije i fitness trenerice vec 15 godina.Godinama je organizirala humanitarne akcije i plesne manifestacije za pomoć onima kojima je potrebna.

 

5. MOSTAR – Branka Perić je dama u pravom smisli te riječi. Rođena je 1953. godine. Upravni tehničar u mirovini u Mostaru.Teško je ne primijetiti Brankinu gracioznost, profinjen stil odijevanja i izrazito toplu narav koju upotpunjuje osmijehom. Uvijek vesela i pozitivne naravi. Onaj tko se nađe u Brankinu društvu uvijek osjeti toplinu kojom zrači. Branka obožava Hercegovinu, hercegovačku tradiciju, pjesmu i ples. Bezvremenska ljepota koja se godinama ne mijenja. Jedina neostvarena želja naše Branke je sviranje instrumenta harmonika. Međutim, s obzirom na njenu volju za životom, pjesmom i veseljem, ne bi nas iznenadilo da (već za neko vrijeme) vidimo je sa harmonikom u naručju.

6. MOSTAR/Buna – Mirjana Puljić je prije svega svestrana žena. Majka troje djece i supruga. Živi na Buni.
Po struci ekonomist menadžer i menadžer za odnose s javnošču. Obzirom da za nju kao stručnjaka “nije više bilo mjesta” u državnoj instituciji, ona nije kukala već je “zasukala rukave” i sa svojom obitelji odlučili na djedovini otvoriti restoran na lokaciji u Blagaju. Doslovce iz pepela.
Iako su jedina obitelj hrvatske nacionalnosti koja živi i radi u Blagaju, nikada nisu imali od početka rada restorana nikakvih smetnji jer su oduvijek bili čestiti i pošteni ljudi koji su uvažavali svoje susjede, a i oni njih.
Restoran Velika Ada u Blagaju koji Mirjana vodi sa svojom obitelji, mjesto je gdje se mogu kušati domaći specijaliteti ove ekonomistice i menadžerice odnosa sa javnošću.
U prekrasnoj bašti uz samu Bunu, ovo je vjerojatno jedini restoran gdje su kućni ljubimci na vanjeskoj dijelu restorana dobro došli jer je i sama vlasnica ljubiteljica životinja, a njezin kućni ljubimac Medo, “pomaže joj, čuvajući rad i mir” u restoranu.
Kako je riječ o izboru Hercegovka godine, vjerujemo da Mirjana ispunjava sve kriterije jer je tipična Hercegovka koja je posvećena obitelji, radu i vjeri.

7. MOSTAR- Smtram da je gospođa Dženana Dedić lider u realizaciji projekata za zajednicu u kojoj živi a to je naša lijepa Hercegovina.

Dženana Dedić, osnivačica i direktorica Agencije lokalne demokratije Mostar. Komercijalistica sa preko 30 godina radnog iskustva u nevladinim i međunarodnim organizacijama na upravljanju projektima, budžetiranju i finansijama, a nakon dugogodišnjeg iskustva i dodatne edukacije na upravljanju projektima iz oblasti demokratije, ljudskih prava i lokalnog razvoja. Certificirana ekpertica vijeća Evrope za Evropsku oznaku izvrsnosti u loklanoj upravi (ELoGE). Članica timova za izradu lokalnih razvojnih strategija i dokumenata. Jedna je od osnivačica Balkanske mreže za lokalnu demokratiju i članica Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira.

Projekti:

LDA Mostar https://www.ldamostar.org/
Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i OCD u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnjul
ELoGE Evropska marka izvrsnosti lokalne samouprave
Projekt Mostar – Prostori koji pokreću
Welcome to Electionville
IZBORI se za Mostar
ALDA Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju
Balkanska mreža za lokalnu demokratiju

8.LJUBUŠKI – Nominiram jednu izvrsnu novinarku, njeno ime je Antonela Musa. Jedna divna hercegovka, završila je studij novinarstva na Sveučilištu u Mostaru, te je dobitnica Rektorove nagrade za najbolje studente 2008/2009. Novinarstvom se bavi više od deset godina, a u svom radu, između ostalog, posvećena je pisanju pozitivnih priča o ljudima koji inspiriraju, motiviraju i potiču društvo na bolje sutra. Te priče, koje pokazuju kako bosanskohercegovačka stvarnost zapravo može biti drugačija, pronašle su svoje mjesto u Dnevnom listu, ali i na različitim mrežnim stranicama. Također, okušala se i kao voditeljica brojnih kulturnih manifestacija na području Ljubuškog.

9. HOUSTON – Lidija Ratzlaff (Pandža) rođena je 07.06.1968. godine. Rođena Mostarka koja se otisnula u svijet, te deset godina živjela i radila u Kanadi a danas je sa prebivalištem u Houstonu, Texas USA. Diplomirani inženjer građevine po struci, influencerica, model a prije svega uzorna supruga i majka. Uz ljepotu kojom zrači nemoguće je ne primijetiti toplinu duše sa kojom Lidija odiše. Uspješna poslovna žena koja je godinama među boljima u svojoj poslovnoj karijeri. Možemo slobodno reći kako je Lidija jedna uspješna Hercegovka u tuđini, koja je uspjela ostvariti svoju karijeru, osnovati obitelj i postati uspješna žena daleko od rodne grude..Lidija ima 105 tisuća žena pratitelja na Instagramu.

10. MOSTAR – Zorica Galić, dipl.prof.predškolskog odgoja. Rođena prije 46 godina u Mostaru, gdje završava osnovnu i srednju školu. 1997. završava pedagoški fakultet. 25 godina radi kao odgajatelj u dječjem vrtiću. Odgojila je, skrbila, usmjeravala mnoge generacije djece. Još uvijek je u kontaktu sa velikom većinom njih, koji su danas mladi ljudi. Živi u Mostaru, voli kreativnost, umjetnost, strastvena je sakupljačica kaktusa i sukulenata. Žena, majka, kraljica, baš je te vrline krase. Nazvala bih je zamjenska mama jer ju sva djeca u vrtiću tako i doživljavaju. Za sve njih ima strpljenja i ljubavi, kao da su njena vlastita djeca .Odlaskom iz vrtića ta ljubav ne prestaje .Oni i dalje svrate da vide svoju dragu Zoricu koja ih je učila prvim i najosnovnijim stvarima u životu, a možda i najvažnijim.

11. MOSTAR – Katarina Zovko Ištuk je mostarska pjesnikinja i slikarica, kojoj je pored obitelji velika ljubav poezija i naravno njena Hercegovina koju je opjevala u bezbroj pjesama.

Katarina je izdala zbirku pjesama, pod nazivom Kako Lijepo Istina Stoji, i trenutno su u pripremi još dvije zbirke pjesama.

Nominirana je jer u bezbroj pjesama na najljepši način opjevala svoju Hercegovinu. Katarinine pjesme prenose mnogi portali i sudeći po komentarima one su jako dobro prihvaćene u narodu

12. METKOVIĆ – Nominiramo Danielu Žderić, za koju moju možemo slobodno kazati da je lavica sa Neretve,

Majka troje djece i supruga.

Svi mi u Metkoviću smo ponosni na Danielu i zahvaljujući njezinoj stručnosti, usavršavanju i trudu, u Metkoviću su žene s najljepšim frizurama.

Daniela je frizer po struci, potječe iz obitelji u kojoj je njena majka bila frizer, brat, a njena kćer također krenula majčinim stopama. Daniela je izuzetno povezana sa svojom bakom Ružom Dodig iz Čapljine, točnije iz Gabela polja i ta ljubav je “posebna priča”.

Daniela živi u radi u Metkoviću. Ima skoro 30 godina radnog staža frizera.

Vlasnica je Salon Nela Art Hair koji se nalazi u Metkoviću.

Sudjelovala na mnogim revijama, Atelier Croatia, Ivica Skoko, Nivea BH Fashion Sarajevo, Revija Blaga Pavlak, Hair Smile -dawn sindrom Vrgorac i mnoge druge..

Edukator za svečane frizure.

Natjecala se na svjetskom natjecanju OMC World gdje je bila 12 -ta u svojoj kategoriji i na Europskom gdje je bila 6-ta.

Već drugi mandat je predsjednica ceha frizera i kozmetičara cijele Dubrovačko Neretvanske županije, predsjednica ceha frizera i kozmetičara udruzenja obrtnika Metković, članica ceha frizera i kozmetičara obrtničke komore Hrvatske.

Ispitivač je, član komisije na majstorskom ispitu za frizere u Dubrovniku.

Dobitnica POVELJE Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija.

Dugogodišnja članica Župnog zbora župe Sv. Ilija Metković.

Takodjer je bila sudac – prosudbeno povjerenstvo na državnom natjecanju World Skills Croatia 2023 disciplina frizerstvo. Puno tog je ostvarila naša lavica sa Neretve.

13. MOSTAR – Snježana Zovko, rođ. Bošnjak , rođena je 1965. u Mostaru. U rodnom gradu završava osnovnu
školu i Gimanziju „Aleksa Šantić“. Paralelno pohađa nižu i srednju Muzičku školu I. i II. st., odsjek
violina u klasi prof. Vilka Jutta.
Od godine 1983. angažirana je kao honorarna članica u Simfonijskom orkestru Mostar, a od 1. listopada 1985. zasniva radni odnos na mjestu vođe drugih violina.
U periodu 2001/2. lektorica je u Dnevnom listu.
Na Pedagoškom fakultetu diplomira 2007., odsjek kroatistika-germanistika i stječe zvanje prof.
njemačkog jezika i književnosti i prof. hrvatskog jezika i književnosti.
Dobitnica je Rektorove nagrade.
Od 2005. direktorica je privatne Škole stranih jezika „Novi svijet d.o.o. Mostar“.
U periodu 2012./13 – 2017./18. lektorica je njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Mostaru.
Od rujna 2016. obnaša dužnost ravnateljice Simfonijskog orkestra Mostar.
Prevela je na hrvatski jezik novelu „Šahovska novela“ austrijskog književnika Stefana Zweiga. Prvo
izdanje objavio je „Grafotisak“ Grude, a drugo izdanje izdavačka kuća „Alfa“ iz Zagreba.

14.POSUŠJE – Nominiram za Hercegovku godine Zdravku Boras iz Posušje rođena 28.08.1971 u Posuškom Gracu kraljicu slastica, ponosnu majku i baku, svojim slasticama sladi Posušane a i dalje. Njene neumorne ruke rade nevjerojatne slastice kako za svadbe, tako za krizme,pričesti krstitke tako i za humanitarne akcije. Svaka riječ je suvišna za ovu ženu jer ona svojim vedrim duhom i osmjehom radi neumorno 24 sata. Svoje znanje prenosi na svoju kćerku Valentinu. Ove godine je predstavljala Općinu Posušje na sajmu u Mostaru.

15. ČAPLJINA – Ivana Erić Brajković ima 29 godina i rođena je i živi u Čapljini.

Bachelor ekonomije – smjer marketing, već 12 godina radi kao profesionalni vizažist i kozmetičar.

Svoj je hobi, za vrijeme studiranja pretvorila u svoj posao.

Radila na televiziji kao vizažist, a posljednjih 6 godina aktivno radi kao kozmetičar i vlasnica je salona ljepote BUTIK LJEPOTE u Čapljini i pomaže ljudima koji imaju probleme sa kožom lica.

Njezin rad u salonu ljepote je posvećen uskom području, te se specijalizirala za određenu problematiku.

Uz svoj posao, aktivno se bavi poslom influencera, na društvenim mrežama Instagram, TikTok i Youtube. – alias MISS SIRUSHO na društvenim mrežama.

Uspješno snima video lekcije i savjete primarno za njegu kože, šminkanje, ali i odijevanje. Te bilježi veliki broj pregleda i pratitelja.

Uspješna je i u toj sferi posla, jer često radi suradnje promocije sa poznatim brendovima na svojim kanalima.

Ivana je prije 3 godine izdala svoju knjigu, ljubavni roman, a zbog pandemije se promocija nije održala, a planira se.

Imala je ponudu od poznatih naklada u Hrvatskoj da uključe njezinu knjigu u ponudu knjiga u svojim prodavaonicama.

Marketing, snimanje, kreiranje kontenta za društvene mreže, kako za svoje brendove, tako i za druge.

Svestrana i uspješno aktivna na više polja, energična i svoja!

Dodala bih da je Ivana model i ambasador, te suvlasnik brenda ukrasa za kosu i šešira UNIQUE HEADWEAR sa sjedištem u Čapljini.

Prave se kraljevski fascinatori za kosu, šeširi i sve je unikatno.

16. MILANO – Želimo nominirati jednu svjetsku, a našu Hercegovku koja svoju zemlju promovira na najljepši način, a to je sportskim uspjesima. Majka i otac od Ana-Marije Begić su iz Posuškog Gradca, pa se s ponosom može reći da je naša Ana prava Hercegovka. Cijeli posuški kraj, kao i cijela Hercegovina diči se Ana-Marijom, a imamo puno razloga za to. Dole navodimo uspjehe naše “Hercegovke godine” koju ćemo podržati svim srcem jer pored svih ovih medalja, zaslužila je i onu ponosnog kraja “Hercegovka godine”

Mjesto stanovanja: Milano

Zanimanje: profesionalna košarkašica

Biografija

Klubovi:

ŽKK Novi Zagreb

ŽKK Croatia 2006

ŽKK Medveščak – 2010. godine nastupanje u Eurocupu, članica kluba do 2015.godine

Campus Promete, Logrono-Španjolska 2015./2016.g

Campus Promete, Logrono-Španjolska 2016./2017.g

Umea Udominate Basket, Umea-Švedska 2017./2018.g – uz nacionalno prvenstvo, nastupala sam i u Damligan, EEWBL i Eurocup natjecanju te godine

Energa Torun, Torun-Poljska 2018./2019.g – uz nacionalno prvenstvo također nastup u Eurocupu

Segafredo Virtus Bologna, Bologna-Italija 2019./2020.g

Segafredo Virtus Bologna, Bologna-Italija 2020./2021.g

VBW Arka Gdynia, Gdynia-Poljska 2021./2022.g, uz nacionalno prvenstvo, nastup u najjačem europskom natjecanju Euroliga

Geas Basket, Milano-Italija 2022./2023.g

Geas Basket, Milano-Italija 2023./2024.g (deveta godina inozemne karijere)

Hrvatska reprezentacija:

Mlađe kategorije: 2009.g osvojena srebrna medalja, kadetsko natjecanje B divizije u Estoniji

2010.g kapetanica reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju u kadetskom uzrastu A divizije u Grčkoj

2011.g osvojena zlatna medalja, juniorsko natjecanje B divizije u Mađarskoj

Seniorski uzrast: od 2014.g stalna članica seniorske Hrvatske košarkaške reprezentacije

2015.g nastup na Eurobasketu u Mađarskoj, 12.mjesto

2017.g i 2019.g kvalifikacije za Eurobasket

2020.g i 2021.g kvalifikacije za Eurobasket

2021.g nastup na Eurobasketu u Francuskoj, 11.mjesto

Nagrade:

2010.g nagrada Dražen Petrović od strane Hrvatskog Olimpijskog Odbora u ekipnoj konkurenciji

2010.g. MVP (najbolji igrač) BCAA Super League U16

2011.g MVP (najbolji igrač) prvenstva Hrvatske za juniorke

2012. MVP (najbolji igrač) prvenstva Hrvatske za juniorke

2013. MVP (najbolji igrač) turnira Amna Fazlić

2015.g MVP (najbolji igrač) finala kupa Ružice Rimac Meglaj

2015. proglašena košarkašicom godine u Hrvatskoj

2018. Honorable Mention All-Swedish Damligan od strane eurobasket.com

2018. Honorable Mention All-EEWBL od strane eurobasket.com

2021. Top 10 najboljih euroligaških transfera od strane eurobasket.com

Redni broj 17 i 18 su kategorije: Čuvarice ognjišta i praga i nagrada za Životno djeloi te dvije nagrade ne ovise od broja glasova, možete ih podržati samo “lajkom” na FB stranici Heercegovka godine ili na portalu “Hercegovka.net

17. MOSTAR Branka Ljevak. Branka je rođena 17.01.1997. godine. Rođena je i živi u Mostaru. Majka je četverogodišnjeg sina Erica koji je bio i glavni motiv za pokretanje brenda Eki Peki Play. Branka se bavi proizvodnjom plastificiranih i didaktičkih interaktivnih knjiga za djecu.Upravo kroz odrastanje sina dobila je ideju za napraviti neki zanimljiv, a poučan sadržaj kroz koji se djeca mogu igrati, a u isto vrijeme i razvijati svoje motoričke sposobnosti. Svi proizvodi iz Eki Peki Play brenda su plastificirani kako bi bili dužeg trajanja, a u isto vrijeme i sigurni za djecu.

Svaka od knjiga je drugačija, nudi različit sadržaj, razne likove, boje, zadatke i oblike. Naglasila bih kako je Branka napravila knjige za djecu od prve godine rođenja pa sve do 10. godine djeteta. Branka je kroz svoje proizvode dala veliku podršku za jedne od vodećih problema današnjice koji možemo vidjeti iz dana u dan u sve većem broju, a to su usporen ili nedovoljno razvijen govor kod djece, sve veći broj djece sa autizmom, te problemi vezani sa slabom motorikom kod djece. Kroz svoje proizvode željela je pomoći roditeljima da kroz igru i zanimljiv sadržaj motiviraju djecu za razvijanje njihovih sposobnosti.

Branka često sudjeluje sa svojim proizvodima u humanitarnim akcijama, te je uvijek tu za podršku projekata i udruga koje potječu razvoj djece. Njene proizvode također možemo vidjeti kao interaktivni materijal u vrtićima, rehabilitacijskim centrima, kod raznih logopeda i defektologa, kako na području BiH tako i šire. Iako je brend nastao tek krajem 2022. godine već je ostvario veliki uspjeh, te izazvao pozitivne reakcije kako kod roditelja tako i kod djece. Veliki je ponos imati tako mladu osobu koja kroz svoj posao radi velike stvari za razvoj djece kako u našem Mostaru tako i šire.

18. RAMA Biljana Glibo. Biljana Glibo rođena je 30. kolovoza 1973. godine u Ričici (Uskoplje). Osnovnu školu završila je u Pajić Polju, a srednju glazbenu u Sarajevu. Magistrirala je glazbenu umjetnost na FPMOZ u Mostaru, smjer glazbena kultura i etnomuzikologija. Od 1993. živi i radi u Rami u osnovnoj školi «Marko
Marulić» u Prozoru, «Ivan Mažuranić” na Gračacu i nekoliko godina u školi «Veselko Tenžera» na Uzdolu kao nastavnica glazbene kulture. U svim školama osniva dječje pjevačke zborove. Od 1998. godine u ratu porušenom Uzdolu postaje voditeljica HKUD-a Uzdol i župnog zbora fra «Stjepan Barišić» s kojima postiže zapažene rezultate kako na smotrama folklora tako i na susretima zborova BiH. Za ovo društvo postavila je veliki broj koreografija. Nekoliko godina bila je vanjska suradnica i voditeljica župnog zbora sv. Ante na Gračacu kao i mješovitog zbora u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru. Trenutno vodi zbor mladih i zbor odraslih u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu. Već 15 godina surađuje s glazbenom školom «Jakova Gotovca», priprema djecu i omogućuje im polaganje niže glazbene škole. Zadnje tri godine takvu istu suradnju ostvarila je i s glazbenom
školom “Franjo S. Vilhar” iz Livna. Izvela je već više generacija mladih glazbenika i raspjevala
Ramu. Od 2008. godine osniva HKUD Rama i preuzima ulogu predsjednice, voditeljice i
koreografkinje društva. Društvo radi kroz tri skupine od najmlađih do odraslih i broji 60 članova na koje je jako ponosna. Sa svojom obitelji i društvom pokreće manifestaciju «Ramski dani kulture». Ove godine sedmi put po redu. Godine 2011. osniva i etno skupinu «Čuvarice» s kojima snima nosač zvuka pod nazivom “Divojka” i „Tragom prošlosti“ Od 2017- 2020 djeluje i radi u srednjoj školi Uskoplje gdje osniva djevojački školski zbor „Uskopaljke“ kao i zbor profesora ove škole . Bavi se skladateljskim radom i obradama narodnih napjeva. Suradnica je naklade Alfa i suautorica knjige «Svijet glazbe », udžbenika za glazbenu kulturu namijenjenoga osnovnoškolskom obrazovanju. Članica je upravnog odbora UHAKUD u BiH. Sretno je udana i majka je četvero djece. Ističe kako joj je obitelj velika potpora u životu a rad s Čuvaricama nešto najljepše.

(Redni broj 19 i 20 su kategorije: Čuvarice ognjišta i praga i nagrada za Životno djeloi te dvije nagrade ne ovise od broja glasova, možete ih podržati samo “lajkom” na FB stranici Hercegovka godine ili na portalu “Hercegovka.net)

19. Čuvarice ognjišta i praga POSUŠJE

Nominiramo Nevenku Rezo rođenu 13.10.1955 na Blidinjama / Rakitno. Majka 4 djece, baka 9 unučadi i prabaka jedne curice.
Nevenka živi u Rakitnu. Rođena na selu koje voli iznad svega i česta je tema u njezinim pjesmama. Zaljubljena u prirodu i starine.
Te je i to opisala na poseban način u svojoj knjizi. Nevenka je radi toga počela i pisati jer kaže to je najbolji način da bi sačuvala stare običaje kojima je naša Hercegovina poznata. To prenosi i na mlađe naraštaje. Objavila tri knjige:
1.ZOV STARINE
2.PRIČE IZ ŽIVOTA S BLIDINJA 3.PRIČE IZ MOG SELA
Kaže Nevenka ako Bog da još jedna je spremna za tisak.
Uz pisanje od zaborava želi sačuvati i stare stvari tako da ima dosta starih predmeta koje sakuplja sa ljubavlju.
Nevenka često zapjeva bećarac sa svojim vršnjakinjama jer kaže da se Hercegovke I po tom poznaju.

20. Nagrada za Životno djelo MOSTAR

Dr.Mulija Džudža. Specijalist za neurologiju i psihijatriju. Rođena 1937. godine u Mostaru. Potječe iz stare mostarske građanske obitelji. Medicinski fakultet i specijalizaciju završila u Sarajevu i jedna od najmlađih magistranata i doktora nauka u Bosni i Hercegovini. Na širokom području neurološke psihijatrijske struke pretežno se bavila problemima socijalne psihijatrije. Cio svoj život posvetila je kako i sam kaže da pomogne narodu. Majka troje djece od kojih su dvoje liječnici specijalisti, a jedan specijalizirani dizajner za nakit i druge vrijednosne predmete.

U vrijeme kad su međugorski vidioci dovedeni k njoj na ispitivanje, te 1981. godine , bila je pročelnica Odjela za psihijatriju Neuropsihijatrijske bolnice dr. Safet Mujić u Mostaru.

Tog 29.lipnja 1981. dr. Mulija Džudža bez dvojebe postala dio velike povijesti jer je njezino stručno mišljenje o vidiocima bilo od iznimne važnosti tog trentka.

–Djecu sam zajedno s pratnjom otpravila od kuda su i došli, uz dijagnozu: da su djeca svjesna, trijezna i potpuno zdrava i uz opasku da su toga dana umjesto njih u mojoj ordinaciji trebali biti oni koji su ih ovamo poslali. Ono što je još vrlo interesantno jest da nitko nikada poslije nije tražio zapisnik s ovoga susreta niti da se ja o ovome slučaju izjasnim, kazala je dr Džudža u jednom interviju prisjećajući se tog povijesnog događaja