Ispiši ovu stranicu
Utorak, 15 Travanj 2014 08:08

VIDEO: Gradi se poslovni inkubator u Ljubuškom

Napisao/la 
VIDEO: Gradi se poslovni inkubator u Ljubuškom VIDEO: Gradi se poslovni inkubator u Ljubuškom

Nova radna mjesta šansa su za bolje sutra u Bosni i Hercegovini. Zapadna Hercegovina pokušava pronaći izlaz za posrnulo gospodarstvo te će se graditi poslovni inkubator u Ljubuškom, koji obećava zapošljavanje ljudi iz tog kraja.

Strah od ulaganja ili opreznost? Moguće i jedno i drugo. Za investicije nema mamca, a postojeća radna mjesta se gase. Primjer Posušja – u posljednje tri godine zatvorena su 194 poslovna subjekta. Stručnjaci objašnjavaju da, pored krize, poduzetničku klimu koči i izostanak podrške svih razina vlasti. Izlaz vide u pokretanju proizvodnje ali inovativne.

"U BiH sigurno ima kapaciteta za proizvodnju, s tim da bi se tu trebalo više orijentirati na proizvode koji imaju veću dodanu vrijednost, odnosno koje imaju klasterski potencijal u smislu otvaranja više radnih mjesta i formiranje kooperantskih sustava", objašnjava Ivan Milićević, koordinator razvojnih projekata u Općini Posušje.

Zapadna Hercegovina godišnje prometuje s 3 milijarde maraka u privatnom sektoru, dok s druge strane propala poduzeća deset godina čekaju na privatizaciju.

Konačno dobre vijesti mogle bi krenuti iz Ljubuškog. Gradit će se poslovni inkubator. Razvojna agencija ZHŽ-a planira početak aktivnosti na ljeto.

Ivan Jelćić, ravnatelj Razvojne agencije ZHK-a, kaže kako se poslovni inkubator planira izgraditi u poslovnoj zoni Zvirići, u blizini koridora 5c te da se na taj način žele prenijeti primjeri dobre prakse iz okoline i poticati razvoj poduzetništva, a samim time i generiranje novih radnih mjesta.

Jamstveni fondovi otkočili bi zastoj ulaganja, njih u BiH nema dovoljno. Milićević tvrdi kako ima dobrih primjera dobre prakse i takve primjere treba slijediti kako bi novi poduzetnici imali startni financijski kapital, koji je na klasičnom bankarskom tržištu skup i nepovoljan za pokretanje novih poduzeća, obrta, novog zapošljavanja.

Bit će to prvi takav poslovni inkubator u ovoj županiji koji otvara priliku za pokretanje poduzetništva.

FTV