Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 16 Travanj 2014 11:10

Zadovoljavajuće stanje sigurnosti, uvodi se video nadzor?

Napisao/la 
Zadovoljavajuće stanje sigurnosti, uvodi se video nadzor? Zadovoljavajuće stanje sigurnosti, uvodi se video nadzor?

Stanje sigurnosti na području općine Ljubuški za proteklu godinu je zadovoljavajuće, rečeno je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Smanjen je broj tučnjava, naročito drskog ponašanja, kao i odbijanja zapovijedi i omalovažavanja ovlaštene službene osobe. Neovlaštene uporabe oružja nije uopće ni bilo dok je neznatno povećan broj ostalih prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru u odnosu na 2012.

Manji broj kaznenih djela

Kako se navodi u izvješću Policijske uprave Ljubuški, prema praćenju sigurnosti prometa u protekloj godini, može se zaključiti da je stanje u 2013. zadovoljavajuće, što se vidi po broju prometnih nesreća, po broju ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba. Ukupan broj prometnih nesreća je smanjen za 20, teže ozlijeđenih osoba je manje za tri, a samo je broj lakše ozlijeđenih povećan za 27.
"PU Ljubuški u 2013. je djelovao represivno nadzirući prometni sektor preko ophodnji prometne policije uz korištenje dva mobilna i jednog stacionarnog radara, što u usporedbi s 2012. rezultira s 24 zahtjeva manje za pokretanjem prekršajnog postupka i 115 izdanih prekršajnih naloga manje", navodi se u izvješću o stanju sigurnosti za područje općine Ljubuški. Što se tiče kriminala na području Ljubuškog, i tu se bilježi smanjenje broja kaznenih dijela.

Ukupan broj počinjenih kaznenih djela u 2013. godini je 102, što je smanjenje u odnosu na 2012. za 37 kaznenih djela, od čega je 34 po poznatom počinitelju, što je ponovno smanjenje od 14 kaznenih djela u odnosu na 2012. i 68 po nepoznatom počinitelju, te predstavlja još jedno smanjenje od 23 kaznena djela u odnosu na 2012.

Uvođenje videonadzora

"Stanje sigurnosti na području PU Ljubuški je zadovoljavajuće, što je vidljivo iz svih statističkih parametara jer je broj prometnih nesreća, broj ozlijeđenih, smrtno stradalih osoba, broj narušavanja javnog reda i mira i počinjenih kaznenih djela u opadanju u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u zaključku ovog izvješća.

Spomenimo ovdje ponovno ideju o uvođenju videonadzora u Ljubuškom, koji bi dodatno doprinio stanju sigurnosti i ovako dobrim statističkim podacima. Podsjetimo, kada se počelo pričati o postavljanju videonadzora u Ljubuškom, ideja je bila da se kamere prvo postave u blizini osnovnih i srednjih škola, zbog sigurnosti učenika, ali i ostalih građana, zatim na glavnoj prometnici i gradskom parku.

Z. Volarević/Dnevni list