Ispiši ovu stranicu
Petak, 18 Travanj 2014 09:42

Ljubuškim studentima novčana potpora od 500 maraka

Napisao/la 
Ljubuškim studentima novčana potpora od 500 maraka Ljubuškim studentima novčana potpora od 500 maraka

Osamnaestu po redu sjednicu Općinskog vijeća Ljubuški obilježila su izvješća o radu za proteklu godinu i program rada za 2014. ALBA BH P.J. Ljubuški, Doma zdravlja Ljubuški, Crvenog križa, Gimnazije Ljubuški i Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića. Sva su izvješća usvojena, s tim da su vijećnici imali nekoliko pitanja vezanih za rad ALBA-e i Doma zdravlja Ljubuški.

Aktualni sat

Tako je primjerice vijećnica Mirela Čuvalo pitala ravnatelja Doma zdravlja što je s ljubuškim rodilištem, te na što se troše novci namijenjeni za njegovo funkcioniranje. Ravnatelj dr. Srećko Matić, u svom odgovoru je kazao kako status rodilišta i dalje ostaje kakav je, odnosno stavlja se izvan funkcije dok se ne osiguraju uvjeti sukladno zakonu po pitanju prostora, kadra i opreme.
“Razgovori su vršeni i sa županijskim i federalnim ministrom, a kako će se sve završiti, vidjet ćemo. Do daljnjeg ostaje kako je”, bio je jasan dr. Matić, dodajući kako je sav novac koji je ‘ostao’ od rodilišta preraspodijeljen na financiranje Doma zdravlja, te se troši sukladno zakonu. Na dnevnom redu, jučer održane sjednice, našlo se i izvješće o stanju sigurnosti na području općine Ljubuški za proteklu 2013. U zaključku istog se navodi da je stanje sigurnosti na području PU Ljubuški zadovoljavajuće, što je vidljivo iz svih statističkih parametara jer je broj prometnih nezgoda, broj povrijeđenih, smrtno stradalih osoba, broj narušavanja javnog reda i mira i počinjenih kaznenih djela u opadanju u odnosu na prethodnu godinu. Osma točka dnevnog reda, aktualni sat, i ovoga je puta obilovao pitanjima vijećnika upućenih općinskom načelniku Nevenku Barabariću.

Odustaje se od prosvjeda

Vijećnik Dobroslav Bukmir je javnost izvijestio o rezultatu sastanka predstavnika poljoprivrednih udruga s predstavnicima županijske Vlade u vezi isplate poticaja, te kazao kako je dogovoreno da se prosvjedi ne organiziraju, odnosno da će se poticaji isplatiti u vremenskom razdoblju od 15. do 25 travnja, što je ujedno bio zahtjev poljoprivrednika. Tihomir Kvesić je iznio inicijativu ispred kluba HDZ-a BiH da se pri Općinskom vijeću osnuje odbor za branitelje kao stalno radno tijelo vijeća iz razloga što se u zadnje vrijeme na tom području stvara sve više problema. Vijećnici Stranke pravde i povjerenja Igor Bradvica i Ivica Vizentaner su tijekom aktualnog sata načelniku uputili nekoliko pitanja koja su se odnosila na status radnika ljubuške vinarije i dugovanja Općine. Na sjednici je usvojena i odluka o novčanoj potpori studentima općine Ljubuški u akademskoj 2013./14. Istu će moći ostvariti 60 studenata u iznosu od 500 KM. Po izravnom kriteriju potporu će ostvariti dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata, dijete invalida Domovinskog rata i civilnih invalida, zatim dijete iz socijalno ugroženih obitelji, dijete bez oba roditelja te studenti s 90-postotnim invaliditetom i više. Potporu će ostvariti i studenti deficitarnih zanimanja, matematike, fizike, glazbenog odgoja i geodezije te student prve godine koji je bio učenik generacije.

Dnevni list