Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Travanj 2014 16:25

MZ Šipovača - Kašče godinama čeka na prometne znakove

Napisao/la 
MZ Šipovača - Kašče godinama čeka na prometne znakove MZ Šipovača - Kašče godinama čeka na prometne znakove

Mjesto Šipovača u ljubuškoj općini godinama je neobilježeno. Potvrdio je to Zlatan Bebek, predsjednik mjesne zajednice Šipovača – Kašče, koji je nakon nekoliko usmenih obraćanja javnoj ustanovi Upravi za ceste Zapadnohercegovačke županije uputio i pismenu molbu za postavljanje potrebne signalizacije.

Opasnost za djecu

Bebek kaže da Šipovača svoju oznaku čeka dvije godine, a ono što ga posebno zabrinjava jest nedostatak prometnih znakova u blizini škole, koji bi vozače trebali upozoriti da se u blizini nalazi taj objekt. Roditelji djece koja idu u školu strahuju iz dana u dan, jer svakodnevno kroz selo mnogi prolaze svojim automobilima, nisu iz njega, pa i ne znaju gdje je škola, a ista se nalazi u blizini ceste, kojom se često prometuje neprilagođenom brzinom.
“Obratio sam im se sa zamolbom za izmjenu i postavljanje prometnih znakova, putokaza u našoj mjesnoj zajednici. Objasnio sam da već duže vrijeme nedostaju dvije oznake putokaza, odnosno prometnih strelica kojima bi se vozačima ukazalo na to gdje trebaju skrenuti kako bi došli do našeg sela. S magistralne ceste Orahovlje – Veljaci – Vitina putokazi za Šipovaču i Kašče su uklonjeni prije dvije godine, i od tada do danas novi uopće nisu postavljeni”, objasnio je on, dodajući kako zbog toga mnogi lutaju ovim krajem. Prometni znakovi su nekada postojali, ali su uklonjeni.

Treba najmanje 7 znakova

Ukupno bi se sela Šipovača i Kašče trebala obilježiti sa sedam znakova, u sklopu kojih bi trebali biti i oni za školu, a Bebek izražava nadu da će to uskoro biti učinjeno.
“Kada idete iz pravca Gruda, Širokog Brijega ili Posušja, nigdje nema znak koji bi vam kazao da ste na pravom putu do našeg sela. Prije dvije godine kada je bila ‘Noć Šipovčana’ znakova također nije bilo pa smo goste preko telefona navodili kako će doći do nas”, kaže Bebek, navodeći tek jedan primjer nedostatka prometne signalizacije.
Vinko Romić, ravnatelj JU Uprave za ceste ZHŽ-a je rekao kako je u tijeku natječaj za nabavu vertikalne signalizacije. “U suradnji s policijom radila se procjena stanja najnužnijih potreba, tako da ono što je procijenjeno bit će relativno brzo i realizirano. Razlog zašto to prije nije učinjeno je općepoznat jer smo dijelili sudbinu županijskog proračuna koji je takav kakav je, ali evo, sada smo samostalni, pa ćemo probati napraviti da sve bude bolje”, komentirao je jučer Romić.

Z. Volarević/Dnevni list