Ispiši ovu stranicu
Utorak, 29 Travanj 2014 17:56

Izložba MULU-a u Vrgorcu, Tamara Grbavac predstavila "Kaotiku"

Napisao/la 
Izložba MULU-a  u Vrgorcu, Tamara Grbavac predstavila "Kaotiku" Izložba MULU-a u Vrgorcu, Tamara Grbavac predstavila "Kaotiku"

Makarska udruga likovnih umjetnika - MULU po prvi put se predstavila vrgoračkoj publici izložbom ‘Otisci’ koja je otvorena 25. travnja u prostorijama Tinove kule. Vlastiti izričaj i poetiku predstavilo je 18 izlagača, članova MULU-a, među kojima je i Ljubušanka Tamara Grbavac.

Radove su predstavili: Ana Polić - Pavlinović, Ante Grčić, Edita Brtan - Pivac, Elena Kučanin, Goran Novović, Igor Dragičević, Ivana Glibota, Ivo Mozara, Josip Mijić, Joško Klarić, Lina Rica, Marija Grčić - Tomasović, Martina Gulan, Tamara Grbavac, Tea Jurišić, Vice Glibota, Vilim Parić i Iris Matviko Skender.

Predgovor je napisala Kornelija Bajalo.

Osnivanjem MULU-a, Udruge makarskih likovnih umjetnika, kao i predstavljanje njihovih djela na skupnoj izložbi, prvenstveno iznenađuje činjenicom kako je relativno malen prostor iznjedrio velik broj umjetnika različitih senzibiliteta. Makarska kulturna scena vibrira usklađeno sa specifičnom poetikom svog prostora koji nadahnuto upućuje na oblike, imaginaciju slike, boje i delikatan smisao za doživljaj stvarnosti.

Osnaženi zajedničkim nastupom, jaki u svojoj jedinstvenosti, makarski su umjetnici pojačani formiranim mladim snagama, opijeni radom i u potrazi za smislom. Dinamika života kao i manifestacija stvarnosti zadanog svijeta ograničenja, vrijeme koje nemilosrdno troši, ta konstanta prolaznosti izazovi su na koje oni traže odgovore ispitujući svoje mogućnosti i promišljaju o svojim stavovima. Razvijajući likovnu percepciju uzdižu i ruše ideale, razvijaju snagu kolorita da bi isti sveli na najminimalniji registar boja, žive od crte i sa crtom da bi se utjelovili u obliku i formi, a raskošnu imaginaciju pojavnog svijeta svode na jednostavnost oblika i znaka.

U tom procesu stvaranja dijela i procesu svoje osobne izgradnje, zajedničkim djelovanjem ovi su umjetnici ponudili dimenziju sagledavanja ne samo makarske likovne scene već su otvorili pitanja i promišljanja o likovnom djelovanju koje na širim područjima njeguje Zagrebačka likovna akademija kao i mlade likovne akademije Splita i Širokog Brijega.

K. Bajalo

Na ovoj izložbi Ljubušanka Tamara Grbavac predstavila se s radom pod nazivom "Kaotika", koji je dio njezinog novog ciklusa radova, u kojem kroz jedan kaotičan raspored i odnos likovnih elemenata simbolično oslikava aktualne društvene i osobne događaje.

- Ovo nije prvi put da izlažem s članovima MULU-a, ali mi je uvijek iznova posebno zadovoljstvo surađivati s njima. Nadamo se i nekoj izložbi pred ljubuškom publikom - kazala nam je mlada umjetnica Tamara Grbavac.

Bolji Ljubuški