Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 30 Travanj 2014 08:40

Mladi župe Studenci kao dio velikog događaja u Dubrovniku

Napisao/la 
Mladi župe Studenci kao dio velikog događaja u Dubrovniku Mladi župe Studenci kao dio velikog događaja u Dubrovniku

Na slobodu pozvani, vjerom i nadom vođeni, razvijmo jedra i kroz oluje, Kristove čekaju nas ruke, na slobodu pozvani, svjetlo smo svijeta i novi dani, na to smo svi od Neba pozvani, od Boga pozvani..

Ovo su stihovi koji su nas pratili cijelim putem toga toliko iščekivanog jutra. I premda je bilo kišovito bili smo presretni. Iako je i sam Dubrovnik osvanuo okupan kišom, to nije spriječilo brojne mlade da veselo kroče ulicama najljepšeg grada, domaćina ovogodišnjeg Susreta hrvatske katoličke mladeži. Stigli su mladi iz svih dijelova Hrvatske, BiH i ostatka svijeta.
Toga 26. travnja u šest sati ujutro zaputili smo se i mi kako bismo bili dio ovog velikog događaja, kako bismo bili dio 36 tisuća mladih koji su došli u jedan glas slaviti Boga, i biti dio nezaboravnog druženja i upoznavanja novih prijatelja.
Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) je susret mladih katolika koji se održava svake druge godine u jednoj od biskupija drage nam domovine. Susret se prvi puta održao u Splitu 1996. godine, a zatim se nije organizirao do 2000. godine kada je održan u Rijeci. Nakon toga, svake druge godine održavao se u drugom gradu: Osijeku (2002.), Šibeniku (2004.), Puli (2006.), Varaždinu (2008.), Zadru (2010.) i Sisku (2012.). Ove 2014. godine SHKM održavao se u Dubrovniku 26. i 27. travnja. U organizaciji Susreta sudjelovalo je 1600 volontera Susreta katoličke mladeži. Oko 22 tisuće mladih hodočasnika ugostile su obitelji diljem Dubrovačke biskupije, 6 tisuća "odsjelo" je u školskim i sportskim dvoranama, a ostatak su zbrinuli samostani i župni uredi. Tijekom prvog dana susreta održavao se duhovno-meditativni program kojega su animirali pjevački sastavi i molitvene zajednice, a u 17.00 sati održano je središnje euharistijsko slavlje koje je predvodio msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup. Koncelebrirali su: apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D'Erico, tri nadbiskupa, dvanaest biskupa, jedan zamjenik generalnog tajnika HBK, te oko pet stotina svećenika.

Organizacija

Tjednima prije polaska na ovaj predivni Susret svi smo se u svojim župama pripremali kroz razne susrete, predavanja i molitve kako bismo bili i duhom i tijelom spremni za taj poseban dan. U organizaciji našeg župnika izglasali smo da idemo na dva dana. Dobili smo prigodne majice raznih boja, koje simboliziraju raznolikost i  povezanost. Dubrovački biskup Mate Uzinić na generalnoj audijenciji 26. ožujka na Trgu sv. Petra u Vatikanu susreo se s papom Franjom i tom prigodom predao mu majicu Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku te pismo koje su mu uputili volonteri i zamolio ga za blagoslov Susreta. Također smo dobili i prigodne narukvice kao i akreditacije pomoću kojih smo mogli brzo naći svoje mjesto kako se ne bi stvarala gužva. S akreditacijama smo također imali besplatan javni prijevoz, kao i jeftinije proizvode kroz označene trgovine u gradu. Po zagovoru svetog Vlahe sve je prošlo bez incidenata.

Logo Susreta

Susret hrvatske katoličke mladeži 2014. u Dubrovniku održao se pod geslom: "Na slobodu pozvani!" (Gal 5,13). Sloboda kao pojam u vizualnom rješenju loga se ne vezuje na simbole koji se već nalaze u barjaku "Libertas" ili u letu golubice, nego se sloboda apostrofira kao "dar", koji nam je darovan, koji nam se nudi da po njemu živimo i na taj način svjedočimo bližnjima ljepotu života u slobodi. Sloboda je za kršćanina "dar" Duha, onog istog Duha koga Uskrsnuli Gospodin daruje okupljenoj zajednici. Duh Sveti je princip života i živosti, u ovom kontekstu i mladenačke otvorenosti prema životu, mladenačke razigranosti, sanjarenja, otvorenosti budućnosti. Logo ima oblik stiliziranog slova S preko kojega je horizontalno ispisano geslo Susreta "Na slobodu pozvani". Ovakav izgled simbolizira i procjep. Asocijacija je to na činjenicu da slobodu već posjedujemo, ali je u punini još ne živimo. Slobodu ćemo zaživjeti u punini tek u onostranosti, s druge strane ovozemaljske stvarnosti, u vječnosti kamo idemo u vjeri i pouzdanju. Poruka koja se ovim logom šalje jest u prvom redu poruka gesla Susreta, a cijela priča će se prepoznavati postupno u aplikacijama loga.

Misno slavlje u Gružu

Nakon svečanog otvorenja na Stradunu, povorka katoličke mladeži krenula je prema gruškoj luci gdje je bilo održano misno slavlje, a nakon toga je uslijedio i glazbeni program. Povorka s križem SHKM-a krenula je iz Katedrale nešto iza 14 sati, dok je misno slavlje zakazano za 17 sati. Iako je veliki dio jutra kiša neumorno pljuštala, smirila se tijekom povorke što je dočekano na radost svih sudionika. Svaka grupa je imala svog vodiča koji je vodio grupe do odredišta kako bi za sve sudionike bilo mjesta.
Mladima iz Hrvatske i svijeta radosno se obratio dubrovački biskup Mate Uzinić:

"Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobrodošli! Pozdravljamo vas u zidinama starog Dubrovnika, a kad se vratite kući, pričajte svima o slobodi u Isusu Kristu"
Biskup Mijo Gorski naglasio je da je zajedništvo mladih izvor snage i radosti. Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i župan Dubrovačko-neretvanske županije poželjeli su srdačnu dobrodošlicu tisućama mladih okupljenih u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika.
Misnom slavlju su također prisustvovali i apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico, hrvatski nadbiskupi Želimir Puljić, Marin Barišić i Đuro Hranić, hrvatski biskupi Mijo Gorski, Josip Mrzljak, Nikola Kekić, Ante Ivas, Slobodan Štambuk, Dražen Kutleša i Vlado Košić, crnogorski biskup Ilija Janjić, subotički biskup  Ivan Penzeš te tri biskupa iz BiH Marko Semren, Tomo Vukšić i Ratko Perić.
Zaštitnik dubrovačke biskupije je sveti Vlaho koji se slavi već preko tisuću godina (od 972.). Sveti Vlaho je toliko srastao s gradom da je nezamisliv Dubrovnik bez njega. Što više, on drži grad u svojoj ruci i štiti od svih nedaća. Isto je tako čuvao nas mlade tijekom susreta i zaustavio kišu tijekom svete Mise i čak pokazao predivan dubrovački zalazak sunca uz predivno more.
Mladi, sjedinjeni u molitvi, pjesmi i vjeri u radosnom ozračju s posebnom pozornošću poslušali su vrlo emotivnu propovijed dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.
Na kraju svečanog misnog slavlja 35000 mladih hodočasnika okupljenih u gruškoj luci oduševljenim poklicima pozdravili su najavu sljedeće biskupije domaćina SHKM 2017., nakon čega je predan križ SHKM-a budućim organizatorima, mladimVukovarcima.

Sveta Misa u Ponikvama

Na kraju misnog slavlja, poslije blagoslova, sa svojim volonterima vodičima uputili smo se prema svojim autobusima, što nije bio nimalo lak posao jer se u gradu tada nalazilo preko 600 autobusa. Nakon što smo se svi skupili u autobus krenuli smo na naše odredište gdje su nas primile obitelji iz Ponikava, župe u blizini Stona. S nama su još bili mladi iz župe Vinjani. Dočekali su nas veseli domaćini na čelu sa svojim župnikom Perom Pranjićem s pjesmom i plesom, kako i priliči ovom sretnom događaju. Tu smo bili raspoređeni u obitelji i nastavili druženje uz domjenak koji su nam pripremili. Kasnije je svatko otišao sa svojim udomiteljem na zasluženi odmor i noćni počinak.
Sutradan smo slavili svetu Misu u divnoj mjesnoj crkvi u Ponikvama koja je počela u 10 sati, a predvodio ju je župnik iz Vinjana. Slavlje je uveličao zbor mladih domaće župe. Nakon Mise slavlje se nastavilo uz mali domjenak, a kasnije i ručak.
Tu smo bili do 13.30 sati, a onda smo se sa svojim udomiteljima pozdravili i pošli natrag prema našoj Hercegovini. Na putu do doma zaustavili smo se jedan satak u Neumu gdje smo se okrijepili uz kavu i mali odmor od vožnje te pošli spremni kući.
U našu, studenačku župu smo stigli oko 17 sati gdje nas je dočekalo predivno vrijeme. Osjećao se umor, ali vrijedilo je svake provedene sekunde boravka s tom cijelom rijekom mladih vjernika koja je došla iz svih krajeva kako bismo svi zajedno u svjetlosti hodili prema Kristu.
Zahvaljujemo se svim organizatorima ovog predivnog susreta, našim vozačima i vodiču koji su strpljivo podnosili sva pitanja i molbe. A posebna zahvala ide našem župniku na organizaciji svega počevši od naših župnih susreta i kateheza koje smo imali pa sve do sretnog povratka kući. Sveti Vlaho nas je čuvao i svi smo sretni i obogaćeni za još jedno iskustvo došli svojim domovima.
I što je najvažnije naučili smo da smo svi zajedno jači, da nam u ovako velikom zajedništvu  nitko ne može ništa i da pjesmom, plesom i druženjem širimo našu radost na sve strane svijeta. Svi smo mi na slobodu pozvani i trebamo se odazvati tom pozivu  i živjeti život dostojno i radosno naviještajući Božju riječ.

Marija Raše/Svetište Studenci